Foto: TT Nyhetsbyrån

JVM-succén ger klirr i kassan för ishockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

A-VM blev stora minusresultat.

Men junior-VM var en succé – och ger välkomna pengar till det svenska ishockeyförbundet.

Ishockey-VM i Globen gick inte alls så pass bra som ishockeyförbundet hade hoppats, och slutade med minusresultat på över 20 miljoner kronor.

Men här kommer en välkommen nyhet för svensk ishockey: Junior-VM i Malmö blev betydligt mer lyckosamt för förbundets bankkonto.

JVM i ishockey

– Det exakta resultatet är inte klart ännu, men vi kommer att göra ett plusresultat, säger förbundets ordförande Christer Englund till SVT Sport.

Sålde mer än förväntat

Förbundet hade lagt en budget med ett förväntat överskott, men publikintäkterna överträffade alla förväntningar och gör att det blir ett bra resultat för förbundet.

– Vi har sålt mer biljetter än förväntat. Vi hade hoppats nå uppemot 80 000, kanske i bästa fall 100 000 åskådare. Att det skulle bli nästan 145 000 som det blev känns ju helt fantastiskt, säger Englund.

”En tiondels kostnader”

Anledningen till plusresultatet är inte bara de fina publiksiffrorna.

– Att arrangera ett junior-VM och ett A-VM är ju så vitt skilda arrangemang. Kostnaderna för ett J-VM är ju bara en tiondel så stora. Men det är klart att det är roligt att det gått så pass bra, säger Christer Englund.

Vad betyder det för svensk hockey med ett så pass lyckat arrangemang?

– Självklart hoppas vi att det ska locka fler till hockeyn när det går så pass bra för oss på alla sätt.

Vad beror det på att det blev en så pass lyckad turnering arrangörsmässigt?

– Det fina samarbetet med Malmö Arena och Malmö Stad har gjort mycket. Det har verkligen varit lyckat. Sedan den fantastiska publiken som verkligen skapade en hockeyfest.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet