Hemmanationen Kanada klar för final

Kanada vann med 5-3 och är klart för final i World Cup. På hemmaplan i Toronto. Rysslands målvakt Sergej Bobrovskij var länge matchens främste spelare, men överglänstes sedan av bland andra Sidney Crosby.

Ryssland försökte sätta tonen direkt –  Alexander Ovetjkin utstrålade ”vad som än händer tänker vi inte vika ner oss” när han  tacklade Marc-Edouard Vlasic resolut mot sargen redan i första minuten.

Många utvisade

Första perioden blev annars sönderryckt av utvisningar, tre för Ryssland och två för Kanada. Ryssarna lyckades bara skjuta ett skott på mål under sina två numerära överlägen.

World Cup i ishockey

Rysslands målvakt Sergej Bobrobskij som varit så bra tidigare i turneringen och bland annat höll nollan mot Finland senast, fortsatte storspela och motade 16 av 17 skott i första perioden.

Det sjuttonde var otagbart. Kanadas lagkapten Sidney Crosby stressade Ryssland till misstag i egen zon och tog själv hand om pucken på bästa sätt. Lurade ner Bobrovskij och lade in pucken i öppet mål med ett backhandskott.

– Han spelar alltid stor hockey i stora matcher, säger kedjekamraten Brad Marchand om Sidney Crosby.

Crosby och Bobrovskij – matchens förgrundsspelare så långt.

Andra perioden

Det skulle fortsätta så. Bobrovskij fulständigt bombarderades av kanadensarna i andra perioden. Efter åtta och en halv minut hade Kanada skjutit sju puckar mot Bobrovskij. Ryssland hade inte avlossat ett enda mot Carey Price.

Då. Med sitt första skott i andra perioden gjorde  Ryssland(!) 1-1. Nikita Kutjerov snärtade iväg ett otagbart skott bakom Price.

En monumental tystnad bredde ut sig i Air Canada Center. Tänk knappnål.

Ryssland var inte klara

Jevgenij Kuznetsov gav Ryssland ledningen med 2-1, fortfarande i andra perioden. En puck som slogs in på volley. Han firade målet med ”The Bird”.

– Alla som spelar FIFA vet vad det är, sa han efter förra matchen.

En monumental tystnad bredde ut sig i Air Canada Center. Igen.

Den andra perioden hade det mesta. Stolp- och ribbskott för båda lagen. Ovetjkin som täckte skott. Bobrovskii som räddade frilägen, omöjliga puckar i målgården och backars kanonskott.

Bobrovskij tog bland annat ett skott tidigt i matchen där Brad Marchand i princip hade öppet mål.

– Han spelade fenomenalt i dag. Du måste bara lyfta på hatten redan under matchen, men fortsätta spela, säger Marchand.

Och Sidney Crosby jobbade sin magi. Igen.

Den här gången som framspelare. Han är världens bästa spelare. Just här och nu. Stora ytor, små ytor. Det kan inte vara många som inte håller med. Mottagare av passningen: Brad Marchand. Han behövde bara lägga in pucken till 2-2.

Tredje perioden

Det tog dryga minuten av tredje perioden innan Sidney Crosby var inblandad i nästa mål. Marchand gjorde sitt andra, efter passning från sin kapten i en flygande spelvändning, där Crosby drog med sin ryss i en platsväxling och skapade ytor och bra skottläge för Marchand. 3-2 Kanada. En jobbig start av mittperioden för Ryssland.

Sidney Crosby hyllade kedjekamraten Brad Marchand efter matchen. De stod för fem poäng tillsammans:

– Han skapar ytor och lägen, ibland från ingenting. Vi kontrollerade matchen men låg ändå under. Hans 3-2-mål är väldigt viktigt för oss.

Det finns fler forwards hos Kanada än Sidney Crosby. Corey Perry gjorde 4-2. Han drog, tråcklade pucken mellan skridskorna i en närmast lekfull rörelse innan han resolut satte den bakom Bobrovskij från nära håll.

Den ryske målvakten var alldeles för ensam i natt.

Matchen var över tidigt

Kanada ökade till 5-2 halvvägs in i tredje perioden. Då var skotten på mål 45 – 20 i kanadensisk favör.

John Tavares pricksköt. Ryan Getzlaf tryckte bort sin ryss med sin jättekropp. Kanada var i det läget en maskin. Som malde sönder Ryssland.

Matchen var över. Trots att halva tredje perioden återstod. Publiken sjöng med i ”This good old hockeygame” – ordningen var återställd. Ryssland tog mer plats än den rödtröjade publiken förväntat sig. Stora delar av de på läktaren är klädda i just röda matchtröjor, precis som deras spelare på isen. Precis som vanligt. Nästa gång kan de vara vita. Eller svarta. För det blir ju minst ytterligare två matcher i World Cup för hemmanationen.

Finalen väntar

Det slutade 5-3. Ryssland tog ut Bobrovskij och Panarin gjorde då ytterligare ett mål för Ryssland i spel sex mot fem.

Är den stora rivaliteten över nu?

Kanada vann stort senast nationerna möttes i en stor turnering. I OS.

– Jag blir i allafall fortfarande väldigt uppspelt av att möta Ryssland. De har fantastiska spelare. Så för mig är inte rivaliteten över, säger Kanadas lagkapten Sidney Crosby.

Nu väntar final i bäst av tre matcher för Kanada med start på tisdag. Tre Kronor eller Lag Europa blir finalmotståndare. De spelar imorgon här i Air Canada Center.