Foto: TT Nyhetsbyrån

Letterna vill fira självständighet med seger

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sen, på dagen, blev Lettland en självständig nation. Nu tänker man fira med en heroisk insats mot Tre Kronor. – Alla kommer ge allt i den här matchen, säger lagets tränare Karlis Zirnis.

Den fjärde maj är Lettlands självständighetsdag. Det vill man nu fira med en historisk seger mot Tre Kronor.

Lettlands historiska facit mot Tre Kronor: 1 seger efter straffar och 1 oavgjord match. I övrigt är det idel svenska segrar och det här är en match som Tre Kronor bara ska vinna.

Ishockey-VM 2015

Målvakten är i zonen

–  Sverige har toppspelare på varje position, klart att de är favorit men vi måste spela smart. Vi vet att vi kommer att spendera större delen av matchen i vår egen zon och sen vänta på kontringar, säger Zirnis.

Viktigaste spelaren för Lettland i den här matchen är således målvakten Edgars Masalskis, Dinamo Rigas målvakt.

– Han är i zonen.

Som att möta Dinamo Riga

KHL-laget Riga är laget där Lettland hämtar en stor del av sin trupp till detta och samtliga VM genom åren.

– Vi har samma system här som i Dinamo Riga. Och vi försöker överföra det mesta därifrån hit. Vi ändrar självklart lite men det mesta är samma. Som till exempel spelet i numerärt överläge. Spelarna känner varandra utan och innan och alla vet exakt hur de ska spela.

Tror ni på seger?

– Man måste låta sig själv tro. Alla matcher börjar från 0-0. Vi vill spela bra hockey i 60 minuter.

Letterna har öppnat med två raka förluster. 6-1 mot jättarna från Kanada och så en jämn match mot Tjeckien där värdnationen till slut drog det längsta strået och vann med 4-2.

Svensk tränare

Men nu blickar man framåt och för tränaren Alexander Beliavski blir mötet speciellt. Beliavski har ett förflutet i svensk ishockey och är en stor hjälte i Umeå-laget Björklöven. Han har både spelat där och fungerat som tränare. Han är också svensk medborgare. Så egentligen är det en svensk tränare som leder det lettiska laget.

– Vi skojade lite med varandra inför matchen. Jag sa då åt honom att vinner vi matchen ikväll så kommer de inte släppa in dig i Sverige igen, säger Zirnis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2015

Mer i ämnet