Lundqvist hjälte för Rangers

Henrik Lundqvist blev hjälte i natt när Rangers vann en dramatisk match mot Pittsburgh med 2-1 efter förlängning.

Svensken var under stor press, Rangers hade halvvägs in i första perioden inte ett skott på mål. Han blev matchens näst bäste spelare och motade 22 skott.

– Vi hade det svårt i den första perioden. Vi gjorde antagligen vår sämsta period under den här matchserien. I andra spelade vi betydligt bättre och kunde göra det viktiga 1-1-målet och vi kände att vi kunde vinna den här matchen, säger Lundqvist till SVT Sport.

Stanley Cup 2015

Rangers andre svensk, Carl Hagelin, låg bakom avgörandet. Returen från hans skott nådde Kevin Hayes som kunde sätta 2-1 för gästerna.

Hampus Lindholm och Jakob Silfverberg assisterade till var sitt mål när Anaheim slog Winnipeg med 5-2 borta i natt och som första lag blev klart för kvartsfinal i årets NHL-slutspel.

Winnipeg lever

Winnipeg var tvunget att vinna för att få spela vidare om Stanley Cup-bucklan, och tog också ledningen genom Bryan Little i slutet av första perioden. Men hemmaglädjen blev kortvarig. Emerson Etem kvitterade drygt minuten senare.

I mitten av andra perioden satte Andrew Cogliano 2-1 till Anaheim, framspelad av Corey Perry och Hampus Lindholm. Assisten var den 21-årige svenskens tredje i slutspelet.

Gästerna utökade sin ledning i tredje perioden genom Ryan Kesler. Mark Stuart reducerade för Winnipeg – men med fem minuter kvar satte Kesler 4-2, framspelad av Jakob Silfverberg som hittills producerat fem poäng i slutspelet.

Ottawa hänger i

Det satt långt inne – men Ottawa lyckades där Winnipeg misslyckades. Efter seger med 1-0 hemma mot Montreal klamrar sig Erik Karlssons och Mika Zibanejads lag kvar i slutspelet i åtminstone en match till.

Ottawa, som stod för en minst sagt stark upphämtning under grundseriens avslutning, var tvunget att slå Montreal för att få spela vidare om Stanley Cup-bucklan. Det löste Mike Hoffman, som sköt matchens enda mål nio minuter in i tredje perioden.

Men Ottawas uppförsbacke är fortfarande rejäl: Montreal – som tog näst flest poäng av alla lag i grundserien – leder matchserien med 3-1 i bäst av 7.

St.Louis kvitterade

I Saint Paul kvitterade St. Louis matchserien mot Minnesota till 2-2 genom att tvåla till hemmalaget med 6-1. Patrik Berglund spelade fram till Paul Stastnys 4-1-mål i andra perioden och satte senare 6-1 på egen hand.

Åttondelsfinal 4 i bäst av 7

Ottawa-Montreal 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Ottawa: Mike Hoffman. Målvakt: Craig Anderson 100 procent. Montreal: Målvakt: Carey Price 96,9 procent.

Publik: 20 500.

Montreal leder med 3-1 i matcher.

Pittsburgh-NY Rangers 1-2 e förl (1-0, 0-1, 0-0,

Pittsburgh: Patric Hörnqvist (2). Målvakt: Marc-Andre Fleury 91,3 procent. NY Rangers: Derick Brassard, Kevin Hayes. Målvakt: Henrik Lundqvist 95,7 procent.

Publik: 18 619.

NY Rangers leder med 3-1 i matcher.

Minnesota-St Louis 1-6 (0-3, 1-3, 0-0)

Minnesota:. Jared Spurgeon. Målvakter: Devan Dubnyk 64,7 procent, Darcy Kuemper 100 procent. St Louis: Vladimir Tarasenko 2, Ryan Reaves, David Backes, Paul Stastny (Patrik Berglund), Berglund. Målvakt: Jake Allen 94,4 procent.

Publik: 19 390.

2-2 i matcher.

Winnipeg-Anaheim 2-5 (1-1, 0-1, 1-3)

Winnipeg: Bryan Little, Mark Stuart. Målvakt: Ondrej Pavelec 88,2 procent. Anaheim: Ryan Kesler 2 (Jakob Silfverberg 1), Emerson Etem, Andrew Cogliano (Hampus Lindholm), Sami Vatanen. Målvakt: Frederik Andersen 92,6 procent.

Publik: 15 016.

Anaheim vidare med 4-0 i matcher.