SVT Sport kan berätta att Damkronornas förbundskapten Niclas Högberg slutar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Niclas Högberg slutar som förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Fyra år fick räcka.

Niclas Högberg lämnar nu jobbet som förbundskapten för Damkronorna.

Istället satsar han på den civila karriären.

Efter en tuff säsong avslutade Damkronorna med att skrälla sig fram till semifinal i OS, där det slutade med en förlust i bronsmatchen mot Schweiz.

Det blir dock inga fler mästerskap för Damkronorna vid rodret. Högberg har besämt sig för att lägga av.

Damkronorna

– Jag har fått en tjänst inom näringsläivet som jag känner att jag inte kan tacka nej till. Så jag kommer inte att fortsätta som förbundskapten. Jag har haft en jättebra dialog med förbundet och fantastiska år med tjejerna, men det kändes som rätt beslut, säger han till SVT Sport.

– Jag är en entrepenörsperson i grunden så det känns inspirerande med ett nytt jobb.

Kan finnas med ändå

Han kan dock komma att finnas kvar i kulisserna ändå.

– Jag kommer att finnas med runt om ifall de behöver hjälp på camper och sånt. Den här branschen är ju ganska smal så det gäller att ta vara på den hjälp och den erfarenheten som finns.

Det senaste året har det stormat ganska mycket runt Damkronorna där flera spelare öppet visat missnöje med Högberg. Men det har inte påverkat Högberg i beslutet, säger han.

”En del av jobbet”

– Absolut inte. Det är en del av jobbet, att man inte är på samma nivå hela tiden. Så det är ingen nyhet att en del är missnöjda, framför allt spelare som inte får spela, säger han, och fortsätter:

– Jag har haft fyra fantastiska år med tjejerna, och innan dess fyra år med juniorerna. Men åtta år är en lång tid, och jag har småbarn hemma så det är rätt tid att kliva av nu.

Hur ser du tillbaka på dessa år?

– Det har varit en jättehäftig resa med flera stora utmaningar. Det gick ju knackigt ett tag, men vi har gått igenom en generationsväxling. Spelare som Maria Roth ersätter man inte hur som helst. Men nu avslutade vi på samma nivå som vi började på och det känns jättebra.

– Det är en jättelovande grupp som kommer, och intresset på hemmaplan har ökat. Flera stora klubbar satsar på damhockeyn och Riksserien har fått ett uppsving. Det känns jättebra.

Ersättare presenteras i maj

Vem som eftertäder Högberg återstår att se.

– Vi håller på att jobba med den nya landslagsorganisationen inför en ny fyraårsperiod tillsammans med SOK just nu och kommer att presentera den på en presskonferens den 3 maj i samband med Sverige–Finland i LG Hockey Games, säger svenska ishockeyförbundets landslagschef Tommy Boustedt.

Boustedt säger sig vara nöjd med Högbergs arbete.

– Han har jobbat hårt och gjort det bra, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet