Norsk ishockeystjärna klar för Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Storsatsande Djurgården har gjort klart med den norska stjärnan Andrea Dalen, 23.

Hon kommer närmast från collegehockey i North Dakota, och väljer nu Djurgården tack vare klubbens omfattande arbete kring spelarnas arbetsliv.

I går välkomnade Danijela Rundqvist och Nils Ekman Djurgårdens senaste nyförvärv, norska stjärnan Andrea Dalen, till Stockholm. Dalen spelade med Linköping mellan 2009 och 2011, de senaste fyra åren har hon spelat collegehockey i North Dakota och nu har hon kritat på för en säsong med Stockholmsklubben.

– Det ska bli jättespännande, med nya erfarenheter och nytt folk, och det ska bli jättekul att spela i en svensk liga igen. Jag hoppas och tror att den har utvecklats sedan sist jag var här, säger hon till SVT Sport.

Riksserien

Inför säsongen hade Dalen flera klubbar att välja mellan, men att valet föll på just Djurgården berodde till stor del på att klubben inte bara erbjuder ett hockeykontrakt, utan även ett jobb vid sidan av elitsatsningen. Andrea Dalen är utbildad ekonom och har nu fått jobb som projektassistent på en strategikonsultbyrå.

– Man kan inte leva på damhockey just nu, men med det jobbet jag har fått nu genom Djurgården har det blivit mycket lättare än vad jag trodde det skulle bli. Jag är jättenöjd, konstaterar hon.

Danijela Rundqvist: ”Vi vill vara ledande”

Ansvarig över rekryteringarna till Djurgården är ingen mindre än Danijela Rundqvist, 30, som fortfarande också spelar i laget.

– Vi försöker att hitta bra samarbetspartners med givande jobb till tjejerna, arbetsgivare som är glada för deras driv. För precis som man ser på isen så har de ett enormt driv även utanför isen, som de tar med sig in i arbetslivet, berättar hon.

– Jag hoppas att vi kan vara en av de ledande klubbarna att visa hur vi kan hjälpa våra damhockeyspelare, just med att tänka på helheten med arbete. Det är inte så många varken i Sverige eller utomlands som tjänar pengar på ishockeyn, så någon gång behöver de något att falla tillbaka på, fortsätter Rundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riksserien

Mer i ämnet