Foto: Bildbyrån

Ny regel ska skärpa SHL

Uppdaterad
Publicerad

Inför kommande säsong tar SHL hårdare tag mot fuskare. Nu ska spelare som filmar kunna anmälas.

Förra året infördes regeln om att personer som fillmade kunde varnas. Men nu väljer man alltså att strama åt reglerna ännu mer. Nu ska en anmälan kunna göras till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd.

– Vi har diskuterat frågan i Elitkommittén och därigenom hittat möjligheter för att kunna anmäla en diving till disciplinnämnden, berättar SHL:s sportchef Johan Hemlin till shl.se och fortsätter:

SHL

– Förra året tittade vi på ett antal situationer via SHL:s situationsrum, och varnade spelare som stod för en diving, men kunde inte göra mer än så, men till nästa säsong kommer vi alltså kunna anmäla om det är nödvändigt.

SHL har ännu inga större problem med just filmning, men vill ta tag i det i ett så tidigt skede som möjligt och det är därför det införs redan till kommande säsong.

Proceduren

Så här kommer en anmälan gå till:

– Situationsrummet kommer att titta på sekvensen och sedan skicka den vidare till referensgruppen som i sin tur gör sin bedömning innan situationsrummet sedan bestämmer om det ska anmälas eller ej, säger Hemlin.

Vad som sedan händer och möjliga konsekvenser för en filmning är precis som vid vanliga anmälningar något som Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd bestämmer.

– Från ligans håll så anser vi att böter är en bra konsekvens för en diving. Men det beslutet äger disciplinnämnden, inte vi i SHL, avslutar Hemlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet