Foto: TT Nyhetsbyrån

Pittsburgh klart för Stanley Cup-final

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Pittsburgh som möter San Jose i Stanley-Cup-finalen, sedan laget besegrat Tampa Bay med 2–1 hemma. Det är första gången som laget är i final sedan 2009. ”Det känns fantastiskt roligt. Det finns inget större i hockeyvärlden.”, säger Partic Hörnqvist till Aftonbladet.

För 29-åringe Patric Hörnqvist väntar nu karriärens första NHL-final. För lagkamraten Carl Hagelin blir det den andra finalen på två år.

–Det känns fantastiskt roligt. Det finns inget större i hockeyvärlden. Jag är framförallt glad över att få sitta här med de här grabbarna, säger Hörnqvist till Aftonbladet.

– Vi har kämpat extremt hårt hela säsonger och jag tycker vi förtjänar att vinna.

Att svensken nu är på väg till hockeyns absoluta finrum är tack vare Bryan Rust. 24-åringen blev stor matchhjälte då han gjorde Pittsburghs båda mål.

Det var jämnt mellan lagen i den sjunde och avgörande semifinalen. Första perioden blev mållös innan Rust slog till 1.55 in i den andra perioden.

Victor Hedman noterades för en assist när Jonathan Druin kvitterade i mitten av perioden. Men matchhjälten Rust svarade snabbt 30 sekunder senare, och fastställde matchresultatet till 2–1, då även den tredje perioden blev mållös.

Tampa hoppades inför matchen nå finalen för andra året.

Den första matchen i Stanley-Cup-finalen spelas i Pittsburgh på måndag, lokal tid.

Fakta: Speldagar för finalserien

Final 1: Tisdag 31/5 (natten mot tisdag).

Final 2: Torsdag 2/6.

Final 3: Söndag 5/6.

Final 4: Tisdag 7/6.

Ev final 5: Fredag 10/6.

Ev final 6: Måndag 13/6.

Ev final 7: Torsdag 16/6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.