Mikael Renberg vann VM-guld 1998, tillsammans med bland annat Mats Sundin. Foto: Bildbyrån

Renberg: Det är superkul

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Renberg tog emot nyheten om att SVT Sport tar över ishockey-VM med glädje.

Personligen, men även för svensk ishockeys bästa.

”Det är viktigt att det når ut till den breda massan”, säger han.

SVT Sports expert har själv spelat fyra VM, och anser att det är positivt att mästerskapet nu ”flyttar hem” till Sveriges Television.

– Det är viktigt att det når ut till den breda massan. Ishockey är väldigt populärt många svenska hem. Men man ska inte ta positionen för givet. Det kommer ju nya generationer människor och man måste hela tiden se till att det fortsätter vara populärt, säger han, och fortsätter:

Ishockey-VM

– Och en förutsättning för det är att man når ut till hushållen. Så jag tycker att det är bra att SVT får de här sändningarna.

”Ett jäkla intresse”

Ishockey-VM har ofta fått negativa rubriker, men Renberg har ändå sett en attitydförändring.

– Man pratar lite negativt om det, men när det väl kommer är det som att det är ett jäkla intresse runt det. När det väl kommer sitter folk och kollar. Det snackas en massa om det, oavsett om jag bor i Stockholm eller Piteå.

– Man märker att det finns ett solitt intresse runt det.

”Det är stort”

Renberg har själv spelat fyra VM och vittnar om fantastiska upplevelser.

– Det är stort. Jag har alltid tyckt att det varit roligt. Det första VM:et var i München 1993. Det kommer jag ihåg som att det vore i går. Det var enormt stort, tyckte jag, säger han.

Men hans bästa VM-minne kommer ändå från 1998, då Sverige tog guld.

– Vi hade ett kanonlag, med både Sundin och Forsberg i spetsen, och Tommy Salo i mål som var jäkligt duktig. Jag vet inte hur man ska beskriva det... Det var bara fantastiskt rakt igenom, säger han.

Hur skulle det kännas att få kommentera ett VM?

– Det skulle vara jätteroligt! Det har varit jätteroligt att göra junior-VM, och att få göra senior-VM skulle vara en fantastisk upplevelse.

Bra förutsättning

Det första VM:et som SVT har rättigheterna till är i Danmark 2018. Renberg tror att Sverige har bra förutsättningar att få ihop ett slagkraftigt lag dit.

– Det kommer att finnas jättebra svenska hockeyspelare då. Men de flesta och bästa spelarna kommer att finnas i NHL ocvh AHL då. Så det gäller att ha bra kontakter med spelarna där, säger han.

Renbergs bästa VM-minnen

VM-guldet 1998

”Vi hade ett kanonlag, med både Sundin och Forsberg i spetsen, och Tommy Salo i mål som var jäkligt duktig. Jag vet inte hur man ska beskriva det... Det var bara fantastiskt rakt igenom”.

VM-debuten 1993

”Jag kom med i all star team som 20-åring. Det var stort. Jag skulle till Philadelphia året efter och ville göra ett bra VM. Jag fick spela med Micke Andersson och Thomas Rundqvist. En rolig turnering där jag fick ett internationellt genombrott.

Barndomens VM

”Jag kommer ihåg när man var grabb och snabbade sig hem på cykeln för att se finalen, som alltid spelades mellan Tjeckoslovakien och Sovjet. Jag har ju vuxit upp med hockey-VM och sett Krutov och Larionov och Makarov. För mig är det starka minnen när man hojade hem och kollade på VM-matcher.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet