Foto: Bildbyrån

Rivalerna ska plocka hem VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

De är bittra rivaler. De till och med ogillar varandra.

Nu ska Sidney Crosby och Claude Giroux leda Kanada mot ett efterlängtat VM-guld.

– Här måste vi komma överrens men så fort vi är tillbaka i NHL är allt som vanligt igen, säger världens bäste spelare Crosby inför mötet med Tre Kronor.

Offensiven har det inte varit några som helst problem med i detta VM såhär långt. Favoriterna har öst in mål, hela 22 stycken på 3 matcher. Flest av alla. Kanada har ett av tidernas talangfullaste lag med namn som Sidney Crosby och Claude Giroux i laguppställningen. Någonstans där blir det också komplicerat.

Ishockey-VM

Claude Giroux + Sidney Crosby kan väl aldrig bli = kärlek?

Nej det är en formel som aldrig riktigt funkat tidigare. I NHL är de båda kaptener för var sitt rivaliserande lag och för ett antal år sen small det ordentligt mellan de båda.Det utbröt vilt slagsmål på isen och efteråt sa Crosby:

”Jag bryr mig inte om jag skadar honom”

Han sa mycket mer än så. Dessa två tuppar vill inte dela hönsgård. Nu tvingas de göra det och ni kanske tycker att vi gör en höna av en fjäder, men ska sanningen fram så gillar de inte varandra.

– Vi får försöka hålla sams här, säger Giroux och skrattar lite lätt när vi intervjuar honom i den mixade zonen.

De inte bara ska dela omklädningsrum och lag. De ska dessutom spela tillsammans i samma enhet i numerärt överläge. Vi pratade med Ray Ferraro, TSN:s expertkommentator, före detta NHL-stjärna och kanadensisk landslagsman.  

– Det här är större än att det bara handlar om de två. Historiskt har lagen aldrig gillat varandra (Philadelphia och Pittsburgh). De är lagens bästa spelare. När de möttes i slutspelet handlade allt om de två. Och då båda är extremt talangfulla och riktigt tävlingsinriktade så kan det smälla.

Men Crosby bryr ju sig inte om han skadar Giroux, det har han ju sagt?

–Det är inte schack vi sysslar med. Du måste göra såhär annars kommer den andre att ta dig. Inte en chans att de här två ger varandra någonting där ute när de möts.

Hur är det för dig att se de spela tillsammans här?

– De vet båda att de är de bästa spelarna och  när de möts backar ingen. Att se de då spela i samma powerplay är ganska underhållande.

Tror du de här kan låta udda vara jämt i landslaget?

– Ja, hockey är ett speciellt spel. Du kan vara motståndare och rival men så fort du har samma tröja på dig så upphör den rivaliteten.

Kanadas lag är enormt talangfullt och skulle kunna vara storfavorit till guldet även utan dessa två herrar. Det säger en del om den utmaning som väntar Tre Kronor på onsdagen.

– Kanadas centerlinje är bäst i den här turneringen. De har sju centrar och alla har internationell erfarenhet. Offensiven är enorm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet