Maria Rooth var SVT:s expert vid dam-VM i fjol. Nu ser hon en ljusning för svensk damhockey efter U18-bronset. Foto: Bildbyrån

Rooth: ”Ger krut i tjejerna”

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk damhockeys största spelare genom tiderna, Maria Rooth, glädjs åt U18-damernas prestation i VM.

– Fantastiskt roligt för svensk hockey att ta medalj. För de här tjejerna känns det nog som nån sorts revansch.

Maria Rooth var SVT:s expert under damhockey-VM i fjol. Hon tror att bronsmedaljen betyder mycket för svensk hockey.

– Som inom alla idrotter är det jätteviktigt att det största landslaget men även att juniorerna presterar. Och för damhockeyn tror jag det är superviktigt att vi tar medalj i de här mästerskapen, säger hon till SVT Sport.

– För de här tjejerna känns det nog som nån sorts revansch, även om de inte varit med innan så har det gått mindre bra. Man känner nog att man är tillbaka där man ska vara. Så både för junior- och damhockeyn i Sverige är det ett steg framåt.

Ljusning efter generationsväxling

Rooth har en gedigen karriär med bland annat två OS-medaljer på meritlistan. Efter hennes glansdagar har det gått lite sämre för Sverige i internationella mästerskap. Hon poängterar att laget varit genom en generationsväxling men också att andra nationer går framåt, vilket bara är positivt för sporten att fler nationer är med och tävlar.

Men efter de svenska U18-damernas VM-brons ser hon en ljusning för svensk damhockey.

– Jag tror att Sverige håller på att skapa något riktigt bra. De (U18) har fått in Ylva (Lindberg) som förbundskapten och jag tror att tjejerna uppfattat att hon brinner för det här och har en väg framåt som alla stöder, de har hittat en gruppdynamik som är riktigt bra.

Vad betyder bronset för seniorsammanhang?

– Det ger lite mer krut i de här tjejerna som ska upp, ger dem lite mer självförtroende att komma in och prestera även på högre nivå. Man vet hur det ser ut i toppen, det är superviktigt för de här tjejerna att ha varit med och krigat om medaljerna.

”Sverige har alltid chansen”

Till USA och Kanada är det en bra bit kvar, på både junior- och seniornivå.

– De har ett ganska stort försprång men i enstaka mästerskap går det att göra bra ifrån sig, det är 20 spelare som det avgörs mellan. Sverige har alltid chansen.

Hon såg en bra nivå på U18-mästerskapet. I det svenska laget vill hon lyfta fram en spelare.

– Jag måste nämna Sofie Lundin, den näst yngsta deltagaren. Superduktig tjej som visar framfötterna i sitt första stora mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.