Linköping i CHL. Foto: SVT

Ross: ”Bara LHC hänger lite löst”

Uppdaterad
Publicerad

Inför de avslutande omgångarna i Champions Hockey League ser samtliga svenska lag ut att gå vidare. ”Det är bara LHC som hänger lite löst. De har två väldigt tuffa bortamatcher kvar”, säger experten Patrick Ross.

Luleå, Skellefteå, Växjö och Frölunda är redan klara för slutspel. Ytterligare fyra svenska lag kan avancera till 16-delsfinal när CHL-gruppspelet avgörs den här veckan, med matcher torsdag-lördag i SVT.

Svårast utgångsläge på förhand ser Linköping ut att ha. Östgötarna leder visserligen sin trelagsgrupp en poäng före IFK Helsingfors och två poäng före Bern, men möter båda lagen på bortais.

Champions Hockey League

”Blir en helt annan match nu”

– Helsingfors spelade inte med den tuffheten jag förväntade mig när lagen möttes i Linköping. Men nu blir det en annan match. Mindre rink och tätare spel med mer närkontakt, säger Ross, som dock tror att Linköping är på väg åt rätt håll.

– De har sett mer intressanta ut än förra säsongen – med ett rakare, enklare och kvickare spel, säger han.

”CHL utvecklande för svenska lag”

Att mäta sig med andra ishockeykulturer i CHL lyfter svenska lag, menar Ross.

– Det är utvecklande att möta tuffheten hos finska lag, men framför allt motståndet söderut, i Tyskland och Schweiz. Det är fart i spelet med snabba spelvändningar, det är kul att titta på och inte så strukturerat som vi är vana vid. Motståndarna forecheckar på ställen man inte är vana vid. Då gäller det att inte stå och drälla, utan att ha blicken upp hela tiden. Vi kan lära oss av den typen av ishockey.

Färjestad, som möter tjeckiska Pardubice på torsdag, inledde med ett bottennapp mot Davos (0-4) i Karlstad men har sedan dess repat mod och vunnit två raka matcher.

– Jag trodde inte att Färjestad skulle vinna borta mot Davos. Det gav garanterat ett kick i självförtroendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet