Johan Davidsson har äntligen hittat en ny tränare till sitt HV71. Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

”Ska göra den här resan tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en turbulent vår är HV71 är redo att blicka framåt. Och när säsongen drar i gång gör man det utan någon större risk för obehagliga överraskningar. Med bekanta namn bygger man upp ett lag som går att känna igen.

Det är en lättad Johan Davidsson som äntligen kan ge raka besked: Namnet som alla hela Jönköping har funderat på är äntligen ute. Johan Lindbom – guldhjälten från den 6:e april 1995 – ska leda Jönköpingslaget de kommande tre säsongerna. Det har varit klart en tid.

När sportchefen Johan Davidsson beskriver sin nye head coach är det svårt att blunda inför den turbulenta tiden i våras med hetlevrade Andreas Johanssons kritiserade ledarstil. Beskrivningen är hans raka motsats:

SHL

– Johan är en modern hockeytränare, han kommer inte försöka uppfinna hjulet en gång till. Vi tror att han är det perfekta valet för just den här gruppen. Som person är han lugn och han låter spelarna vara med och utforma. Gruppen ska göra den här resan tillsammans, säger HV:s sportchef Johan Davidsson till SVT.

Avvaktat besked från Stillman/Olausson

Vilka som kommer gå in som assisterande tränare är fortfarande inte bestämt. Klubben har avvaktat besked från Fredrik Stillman och Fredrik Olausson som i går gav besked att de hoppar av sina uppdrag i föreningen:

– Tråkigt så klart. Jag tycker vi gav dem alla chanser att vara kvar. Men om de känner att de inte hade motivationen att vara kvar så fattade de rätt beslut, säger han.

Vill ha Jönköpings-känsla

Känt är att SVT:s expert Patrik Ross har fått frågan och att Johan Åkerman stoppats av Linköping där han är verksam som tränare för J20-laget.

Att ännu en Jönköpingson går rakt in på ledande position i bygdens stolthet är ingen slump. Johan Davidsson beskriver hur han vill ha ett lag som ska kännas ”Jönköping” så långt som det går.

– Det finns absolut en tanke i det: Jag tror att det blir en annan sak när du som spelare åker ut på isen inför släkt och vänner. Man kan ta i lite extra, säger han.

Tar Önerud och Thörnberg som exempel

Men han förtydligar att det inte är fråga om att bygga ett lag baserat på lokala förmågor, det är fortfarande på isen man ska prestera. Men när det finns Jönköpingskillar som är fostrade i föreningen, och har kunnandet på isen, är det viktigt både för laget och publiken att man känner igen sig.

– Titta på en kille som Önerud (Simon). Han lämnade Jönköping för några år sedan och har haft en fantastisk utveckling i Modo. Honom ville vi verkligen få hem. Och Thörnberg: Han lämnade oss som en komplett spelare och kommer hem som… ja… ännu bättre, säger han.

Risker med satsningen

Samtidigt har spelreglerna förändrats. Spelare som skulle kunnat ta vid när HV:s generationsväxling skulle inledas for iväg på andra äventyr i KHL och NHL.

Den lokala satsningen medför också risker, medger HV:s sportchef.

– Det är klart att det kan bli tufft att meddela att ”Vi har ingen plats för dig” – men vi har gjort bedömningen att det här är rätt väg att gå för HV71. De fördelarna vi ser överväger nackdelarna, fortsätter han.

Det måste känns skönt att lämna turbulensen bakom sig och fokusera på hockeyn igen?

– Ja, herregud. Nu längtar man nästan till det sätter i gång.

Oklart med assistenter

Men ännu finns några pusselbitar kvar. De två som ska ackompanjera färske SHL-tränaren Johan Lindbom i båset väntas presenteras inom kort. Sedan har de bägge sportcheferna en back kvar på inköpslistan.

Hur ligger ni till med truppen?

– Vi har något namn som vi har kontakt med. Men inget är klart än.

Du får unna dig lite semester nu när ni presenterat tränare!

– Haha, det ska jag ha, i eftermiddag. Sen blir det nya tag igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet