Renberg: ”Slumpstuds avgör jämna dramat”

Uppdaterad
Publicerad

I dag smäller det för sjunde gången. I en oerhört jämn kvartsfinalserie mellan Skellefteå och Frölunda kan slumpen komma att bli matchhjälte. Se även statistiken längst ner.

– Jag tror att det går till overtime igen. Det kan mycket väl avgöras med att pucken studsar på någon klubba som senast. Det är så otroligt, otroligt små marginaler, säger SVT:s expert Mikael Renberg.

Kvartsfinalserien mellan Frölunda och Skellefteå innehåller allt som en hockeyälskare vill ha. Rivalitet, tufft spel och framförallt oerhört jämna matcher. När man tittar på statistiken från de sex mötena visar det sig svart på vitt att det är små detaljer som avgjort och kommer att avgöra den sjunde matchen.

Mikael Renberg har njutit av matchserien mellan Skellefteå och Frölunda.

”Synd att de möts så tidigt”

– Den bästa matchserien. Om man jämför med andra kvartsfinalerna så har denna hållt högst standard. Det har varit roligast att titta på. Bra fart och jämnt. Det känns lite synd när man tittar på alla de här matcherna att de här lagen möts så här tidigt i slutspelet, för på det sätt som de har spelat så är det två guldkandidater, säger Renberg.

Att statistiken visar på jämnhet menar Renberg beror på att lagen är jämnstarka.

– Om man tittar på lagdelar så är de oerhört jämna.Två bra målvakter, stabilt backspel där man har duktiga offensiva backar och de har båda. Frölunda har Tömmernes och Skellefteå har Aho. Och på forwardssidan ser det ganska lika ut. Skellefteå har Joakim Lindström och Frölunda har gjort det bra som klarat sig utan Johan Sundström.

”Skellefteå slänger iväg mer puckar”

Det enklaste sättet att visa på jämnheten i kvartsfinalserien är ju förstås att se på målen. Där är det jämnt slutspelsskägg. Båda lagen har gjort 12 mål. Mästaren Frölunda har varit något mer effektivt. De tolv målen har tillkommit efter 155 skott medan Skellefteå har fått trycka iväg 172 puckar mot mål för att få till sina tolv mål.

– Svårt att säga exakt vad det beror på. Skellefteå kanska tar lite mer avslut än Frölunda och det kanske inte alltid är farliga avslut. De slänger kanske iväg lite mer puckar mot mål, kommenterar Renberg skottstatistiken.

Tacklingar – inget signum

Inget lag ger något gratis. Spelet på isen är precis så tufft som det blir när två lag vill vinna lika mycket och har ungefär samma kapacitet.  Skellefteå har utdelat 106 tacklingar medan Frölunda har varit en aning lugnare med 98 tacklingar.

– Två lag som spelar relativt fysiskt. Men i grund och botten är det två skickliga lag som gillar att spela med fart. Det är inget som identifierar lagen att de åker runt och tacklar hela tiden

Trots fler tacklingar på isen är det Frölunda som svarat för flest förseelser som domaren haft synpunkt på.  Göteborgarna har suttit i utvisningsbåset i 46 minuter medan Skellefteå har en halvtimme i skamvrån.

– Några av utvisningarna kan komma på slutet så det går egentligen inte kommentera, säger Renberg om skillnaden i utvisningsbåset.

Göteborgarna är däremot det laget som utnyttjat de numerära överlägen bäst även om det är jämnt där också. Power play-procenten ligger på 20 procent för Frölunda medan Skellefteå har varit något sämre, 18 procent. Där har Skellefteå något att jobba på jämfört med säsongsstatistiken där västerbottningarna gjort mål i 26,14 procent av de numerära överlägen.

”Tror det är helt fifty-fifty”

– Skellefteås powerplay har varit lite bättre än Frölundas tycker jag förutom sista matchen då Frölunda gjorde ett viktigt mål i powerplay, säger Renberg som menar att den sjunde matchen kommer bli lika jämn som hela matchsserien.

– Skellefteå har ju egentligen överraskat, efter en ganska medioker grundserie. Även om de gjorde sina 90 poäng så i grundserien fanns det mer att ta ut av laget och det ser man nu. De som tror att det är fördel Frölunda nu får nog tänka om. Jag tycker att det är helt fifty-fifty.

* Efter Renbergs uttalanden fick Frölunda en fördel och Skellefteå ett avbräck i och med domen mot Jimmie Ericsson. Disciplinnämden beslutade idag att stänga av Skellefteå-kaptenen i tre matcher.

Statistik Frölunda-Skellefteå (efter 6 möten)

Mål: 12-12

Skott: 155-172

Tacklingar: 98-106

Power play procent: 20%-18%

Utvisningsminuter: 46-30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.