Foto: TT Nyhetsbyrån

Strålman imponerar efter skräckskadan

Uppdaterad
Publicerad

Upprepade inflammationer kunde ha satt stopp för NHL-karriären och en skräckskada i våras för World Cup-spel.

Backklippan Anton Strålman, 30, reste sig från bägge smällarna och är på väg att hjälpa Tre Kronor till något stort.

– Jag tycker vi har gett oss själva chansen att komma långt här, säger han.

Inför semifinalen på söndag mot Europalaget har Strålman blivit segerskytt i en av matcherna (mot Finland) och i två av tre matcher haft runt 22 minuters speltid.

Tillsammans med backpartnern Victor Hedman, radarpar även i Tampa Bay, har han tagit ett stort ansvar både defensivt och offensivt.

World Cup i ishockey

Men Strålmans World Cup-medverkan var osäker både en och två gånger under våren.

Läkning i expressfart

Han bröt vänster vadben under en match i mars, en skada som kunde ha blivit mycket värre. Strålman föll bakåt och försökte återfå balansen genom att ta emot sig med benet.

Frakturen var illa nog med ett slutspel i antågande, men att han klarade sig undan en allvarlig knäskada var tur i oturen.

Lösningen för att få tillbaka backstjärnan så snabbt som möjligt – han gjorde comeback knappt två månader senare – blev det en spektakulär expressläkning.

-Normalt sett är man i gips i sex veckor, jag tog av mitt efter tre dagar. Det säger väl det mesta. Det är lite skillnad på om man hade gått till Skaraborgs sjukhus hemma, skrattar Strålman från västgötska Tibro.

Expressläkningen handlade om att köra rehab och läkning samtidigt. Gipset delades på mitten och nederdelen togs bort varje dag då han fick behandling och rehabträning. Sedan tejpades gipset ihop igen när dagens övningar var klara.

– Rent rehabmässigt så var jag väl klar på fyra veckor, med då var ju så klart inte frakturen läkt. Men den var ändå så pass stabil att det gick att spela.

Smärtsam comeback

Trots smärtan gjorde Strålman comeback, hade han slagit upp skadan igen hade han knappast varit med i World Cup.

Västgöten, som flyttade till NHL 2007, gör sin första landslagsturnering på sju år. Det långa uppehållet har också att göra med tidigare problem. Han var nära att ge upp NHL-karriären sedan han drabbats av återkommande inflammationer. Till slut hittades både förklaring och lösning. Han hade fått ärrbildningar i lungorna efter flera lunginflammationer och tvingas sedan några år tillbaka ta stark antibiotika tre gånger i veckan.

Han njuter av att vara tillbaka i landslaget – och få spela utan smärta.

–Det har funkat bra och det känns skönt att känna sig fräsch och bara behöva fokusera på hockeyn.

Han anser att Kronor har en bra chans att ta sig till World Cup-final.

– Det blir en tuff match mot Europalaget som krossade oss senast (6–2 i en träningsmatch), men vi har revansch att utkräva och vet att vi kan mycket bättre än i den matchen. Spelar vi på topp så har vi en bra chans.

Fakta: Anton Strålman

Född: 1 augusti 1986 i Tibro.

Klubbar i karriären: Tibro, Skövde, Timrå, Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies (AHL), Columbus, NY Rangers, Tampa Bay.

Främsta meriter: VM-brons 2009, tre VM-turneringar, Stanley Cup-finalist 2014 med NY Rangers och 2015 med Tampa Bay.

Nuvarande kontrakt: Går in i sin tredje säsong på ett femårskontrakt, värt 4,5 miljoner dollar per år (motsvarande 38,7 miljoner kronor).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet