Svensk förlust – trots Erika Grahms hattrick

Uppdaterad
Publicerad

Hattrick i VM-premiären.

Det låter som en drömstart på VM.

Men Erika Grahm hade svårt att glädjas efter matchen mot Japan.

Anledningen: Det blev svensk förlust.

VM-nykomlingen Japan blev allt annat än en enkel match för Damkronorna i hemma-VM i Malmö.

Trots att Erika Grahm redan efter 4.30 gav laget ledningen då hon styrde in ett skott av Johanna Fällman i powerplay, och halvvägs in i den andra perioden – efter en lång svensk dominans – gjorde 2–1 blev det en hård svensk kamp för att ens få med sig någon poäng.

Damkronorna

Tidigt i den tredje perioden gjorde Japan två mål på 1.33 och gick därmed upp till 3–2, och det såg tufft ut för Sverige.

Avgjordes på straffar

Men då klev Erika Grahm, som vann SM-slutspelets målliga med fem fullträffar, fram igen. Blott tre sekunder efter att Rina Takeda satt sig i utvisningsbåset styrde hon läckert in Emma Nordins passning och satte 3–3.

– Jag kände mig pigg i dag. Det var roligt att spela. Det är VM nu, det är det man har längtat efter hela året. Det är kul att det är igång, säger Grahm till SVT Sport.

Mållös förlängning

Men det var sista gången Grahm och Sverige fick jubla. Matchen gick till förlängning och den blev mållös. Därmed fick matchen avgöras på straffar, där Japan satte två av tre straffar, medan både Pernilla Winberg och Erika Grahm missade de blågula straffarna. Därmed förlorade Damkronorna för första gången någonsin mot Japan, efter tio raka segrar.

– Sverige var bättre sett över 60 minuter. Men Japan hade ett lurigt powerplay och jag tycker att målvkaten Fujimoto (Nana) var bäst på planen, säger SVT Sports expert Patrik Ross.

– Det kändes onödigt. Jag tycker att Sverige spelar bra i fem mot fem men de drar på sig lite onödiga utvisningar.

Kan tvingas till nedflyttningsgrupp

I och med förlusten lär Sverige behöva vinna båda sina kommande matcher (mot Schweiz och Tyskland) för att kunna gå vidare till slutspel. Gör de inte det får de spela nedflyttningsgruppen för att inte åka ur VM:s högsta grupp.

– Utgångsläget är sämre nu, det är ingen tvekan om det. Men det är en turnering där jag tror att Japan kanske visar sig ta fler poäng än mot oss. Det blir en spännande fortsättning, säger förbundskaptenen Leif Boork.

Redan i morgon spelar Sverige mot Schweiz.

– Det känns riktigt tungt just nu. Men det är bara att ladda om för en ny match i morgon, säger Erika Grahm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet