Tre Kronor tog hem VM-bronset efter en seger mot Tjeckien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Brons för Sverige i hockey-VM

Uppdaterad
Publicerad

Tung förlust i semifinalen.

Avstängd tränare.

Och ett lag som var rejält nederlagstippat inför turneringen.

Men ändå lyckades Tre Kronor ta ett historiskt VM-brons.

Tre Kronor var tungt nederlagstippat inför turneringen, då ”nej tack” var en fras som återupprepades mängder av gånger från NHL-spelarna.

Men laget växte undan för undan och tog sig till semifinal, där det i går dock blev en tung förlust för laget.

Ishockey-VM 2014

Tidig ledning

Därmed väntade i dag en bronsmatch mot Tjeckien, en match som svenskarna fick spela utan den asissterande förbundskaptenen Rickard Grönborg då denne stängdes av efter ett uppmärksammat bråk med Rysslands förbundskapten Oleg Znarok i går.

Men Tre Kronor klarade sig bra ändå. Redan efter 4.28 tog de ledningen då den storspelande Skellefteå-stjärnan Joakim Lindströms passning styrdes in via en tjeckisk back.

Nilsson stod pall

Därefter väntade 45 minuter då Tjeckien under stora delar av matchen pressade på, mycket tack vare många svenska utvisningar. Men målvakten Anders Nilsson stod pall via bra spel och hjälp från ramverket.

– Det har funkat bra och jag har fått bra hjälp framför mig, sade Nilsson efter matchen till TV4.

Flest brons någonsin

Då svenskarna dessutom var effektiva när chanserna väl kom blev det en 3–0-vinst, en seger som gör att Sverige för 17:e gången kan fira ett VM-brons. Därmed är Sverige det land som har tagit flest VM-brons någonsin, då de passerade Tjeckoslovakien som totalt tog 16 brons.

– Det vart som vi ville med en seger, men vi hade Anders Nilsson som jag tycker räddade oss. Men vi kommer inte spelmässigt dit vi vill vara, säger förbundskaptenen Pär Mårts till TV4.

Har nio guld

Totalt har Sverige nu 45 VM-medaljer. De har även 9 guld och 19 silver.

– Bronset känns mycket bra. Att åka från ett VM med medalj, det är det inte många som gör. Det är många stora hockeynationer som inte gör det, säger Mårts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet