Tre Kronor besegrade Norge med 3-2 i gruppspelet. Foto: BILDBYRÅN, Grafik: LEIF SANDBERG

Sverige närmare kvartsfinal efter Norge-seger

Efter stor dramatik blev det seger för Tre Kronor mot grannarna Norge i VM-gruppspelet. Men det var ett domarbeslut som avgjorde för Sverige som vann med 3-2 och därmed tog sig närmare en slutspelsplats. ”Måste kunna stänga matchen bättre”, säger Martin Lundberg till SVT Sport.

Det blev tre nya svenska poäng när Tre Kronor besegrade Norge i den näst sista gruppspelsmatchen. Det innebär att svenskarna har närmat sig slutspelet och en kvartsfinalplats.

Men det var inte helt utan dramatik som det löste sig för Sverige.

Ishockey-VM

– Det blev ju onödigt spännande. Men det är ju ingen bra match sett över 60 minuter så vi måste steppa upp till nästa match och spela bättre, säger Martin Lundberg.

Med bara en minut kvar av matchen blev det plötsligt en oväntad dramatik då Norge jagade kvittering och Sverige tappade en aning i försvarsspelet. Norrmännen var nära en sista chans till kvittering när domaren dömde bort ett mål efter att ha blåst av för blockering.

En omdiskuterad situation som enligt tv-repriserna visade att Jakob Markström i Tre Kronor-kassen inte hade pucken i plocken, utan att avblåsningen och det bortdömda målet kan vara felaktigt.

– Vi hade tur, domaren blåste där så vi hade marginalen på vår sida där. Pucken kom ju ut ganska snabbt så den var väl inte täckt men vi tar tre poäng och går vidare, säger Gustav Nyquist till SVT Sport efter matchen.

”Sömnpiller i början”

Det var en trög start för det svenska landslaget i matchen mot Norge. En tidig match på dagen är inget spelarna är vana vid och det märktes ute på isen.

– Jag var lite ängslig för den här matchen men jag var glad att vi hade 0-0 efter första perioden. Men det var sömnpiller i början, säger förbundskapten Pär Mårts till TV4 Sport.

Men i den andra perioden såg det betydligt bättre ut för svensk del. Tre Kronor kom ut på isen och kontrollerade matchbilden i inledningen av andra. Fem minuter in satte Gustav Nyquist in 1-0 för Sverige. Ett mål som egnetligen kom till i ett ihopslag med norrmannen Mats Zuccarello Aasen.

Martin Lundberg utökade Sveriges ledning till 2-0 i den 42:a matchminuten, framspelad av Johan Fransson, båda svenska målen i numerärt underläge. Men det dröjde knappt en minut innan norske Frölundaspelaren Matts Rosseli Olsen reducerade till 2-1.

Dramatiska sista minuter

Tre Kronors Robert Rosén satte in 3-1-målet med knappt åtta minuter kvar av matchen och svenskarna drog ner en aning på tempot. Men norrmännen var inte klara. De reducerade till 3-2 och dramatiken var ett faktum.

Ett kvitteringsjagande Norge fick ett mål bortdömt med bara en minut kvar av matchen och matchen slutade till svensk fördel.

Sveriges 3-2-seger innebär alltså att man tagit sig ett steg närmare en säkrad kvartfinalplats. Nästa match som väntar för svensk del är den sista gruppspelsmatchen mot Schweiz.