Foto: Bildbyrån

Sverige lyfter spelarfråga till IIHF

Uppdaterad
Publicerad

En hel drös spelare har stoppats av sina klubbar från spel i Tre Kronor i höst.

Nu lyfter Sverige frågan till Internationella hockeyförbundets styrelse.

Efter 6-4-segern mot Tjeckien i Prag fortsätter Channel One Cup i Sotji i helgen med matcher mot Ryssland och Finland för Tre Kronor.

Ett starkt svenskt landslag som kunde ha varit ännu starkare om inte flera spelare – däribland Fredrik Pettersson och Linus Klasen – mot gällande regelverk hade stoppats av sina schweiziska klubbar, som spelar ligamatcher redan på måndag. Inför Karjalaturneringen tidigare i höst var det i stället KHL-klubbar som inte ville släppa sina spelare.

Tre Kronor

”Inte bra för ishockeyn”

Från svenskt håll oroar man sig för en urvattning av landslagsturneringarna.

– Är det den här utvecklingen vi vill se? Vilken roll får de här landskamperna om vi inte får ett slagkraftigt landslag? Den här frågan måste lyftas, det är inte bra för ishockeyn totalt sett, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till TT.

– Vi kommer att ta upp frågan på vårt (internationella hockeyförbundets) styrelsemöte i mars. Ingen vill ha ett krig med klubbarna, men vi måste hitta former för hur det här ska fungera framöver.

Flera som drabbas

Det är inte bara Sverige som drabbas av att ligorna lägger matcher under eller i anslutning till internationella datum. Som under varje Euro Hockey Tour-turnering har man i Sotji ett möte med representanter för de fyra deltagande nationerna. Men frågan är större än så, menar landslagschefen Tommy Boustedt, en av svenskarna på mötet.

– Det här är en fråga som måste upp på högsta nivå, säger han.

– Det är inte bra om förbundskaptenen inte kan ta ut de spelare han vill, spelare som också själva vill spela i landslaget. Dessutom utvecklas spelarna av landskamper där man samlar de flesta av de bästa och får bättre med- och motspelare.

Att sätta hårt mot hårt mot klubbarna, och utnyttja rätten att kalla spelarna till landslaget, är inte heller framöver aktuellt.

– Vi vill inte ha en situation där spelarna får ett helvete när de kommer tillbaka till klubbarna. Det här är ingen fråga som man ska gå in och riva i som enstaka nation, säger Boustedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre Kronor

Mer i ämnet