Svensk förlust – efter drömstart

Sverige fick en drömstart.

Men i slutändan blev det en tung förlust, efter en darrig insats av målvakten Anders Nilsson.

Nu får Tre kronor sikta in sig på en bronsmatch i morgon.

Tre Kronor var tungt nederlagstippat inför dagens VM-semifinal mot Ryssland. Men de fick ändå en drömstart med 1–0 redan efter 19 sekunder.

Oscar Möller friställdes vid blålinjen efter en fin passning från Joakim Lindström och gjorde fri med Sergej Bobrovski inget misstag utan satte stensäkert 1–0 inför en fullsatt arena som huvudsakligen består av ryska supportrar.

Ishockey-VM 2014

– En drömstart, konstaterade Möller i TV4.

Ryssland tog över

Ryssland tog dock över mer och mer av spelet, och 13.25 in i perioden kvitterade Sergej Plotnikov. Den svenske målvakten Anders Nilsson blev liggandes på isen efter att han styrt en puck från från Jevgenij Medvedev som Plotnikov kunde behärskat lägga pucken över Nilsson.

Mellan benen

4.35 senare var det dags för en ny tavla av Anders Nilsson. Sergej Sjirokov sköt ett skott mellan benen på en Niclas Andersén. Skottet såg ut att gå rakt på Nilsson men på något märkligt sätt letade pucken sig in i mål och helt plötsligt var Ryssland i ledning.

Belov gjorde 3–1

I den andra perioden hade Sverige tidigt flera bra chanser. Bland annat hade Oscar Möller nästintill öppet mål, men Bobrovski stod för turneringens kanske bästa räddning.

Istället kunde Anton Belov efter 11.02 panga in 3–1, ett skott som även det inte såg helt otagbart ut för Anders Nilsson. Ställningen stod sig matchen ut, trots stundtals hård svensk press, både i den andra och tredje perioden.

”Nästan inte målchanser...”

Den svenske förbundskaptenen Pär Mårts var naturligtvis besviken efteråt, framför allt med de målen som Sverige släppte in, och de som de inte gjorde framåt.

– Det är ju nästan inte målchanser de gör mål på, och så har Möller öppet mål för 2–2. Det är det som skiljer, vi får slita enromt. Men det är små marginaler. Man har inte tur på den här nivån, utan måste få det med sig, säger han till TV4.

”Ibland blir det bara så”

Målvakten Anders Nilsson, som varit bra tidigare i turneringen, gjorde inte sin bästa match.

– Det är väl möjligt att han var tagen av stundens allvar. Men jag har inte pratat med honom, så det blir bara gissningar. Men det var väl hans första stora match och han skulle nog velat ta alla tre. Men ibland blir det bara så, säger Mårts.

För svensk del väntar i morgon en bronsmatch mot förloraren i matchen Tjeckien–Finland.