Grahn tog två straffar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige möter Ryssland i kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann B-gruppen efter straffseger mot Schweiz. Nu väntar kvartsfinal mot Ryssland i ishockey-VM.

”Vi är redo”, säger Emma Eliasson till SVT Sport.

Laget går in i kvartsfinal med starkt självförtroende och god känsla i gruppen – men senast Sverige tog sig förbi kvarten var 2009, för sju år sedan.

– Vårt delmål var att vinna gruppen och det lyckades vi med, säger förbundskapten Leif Boork till SVT Sport.

Damkronorna

Damkronorna gick obesegrade genom grupp B. Laget besegrade Tjeckien, Japan och Schweiz i den ordningen. Samtliga matcher var tajta men Damkronorna lyckades vinna samtliga.

– Vi har en grym lagkänsla. Det har varit bra stämning under hela året. Gruppen är stark, säger Anna Borqvist som avgjorde mot Schweiz på straff, hennes första mål i turneringen.

Grahn en nyckelspelare

 En annan nyckelspelare för Damkronorna är målvakten Sarah Grahn. En av världens bästa, som axlat rollen efter Kim Martin Hasson på bästa sätt och blivit bättre och bättre för varje match i Kamloops.

– Jag borde väl ha tagit några puckar av de jag släppt in (totalt tre på tre matcher) men jag tycker det funkat bra och försvaret har verkligen hjälpt mig, säger Grahn.

 En spelare som förra året inte fick plats trots en stark säsong även då var Lisa Johansson, AIK. I år fick hon chansen och har tagit den. Hon gjorde 1-1 målet mot Schweiz som gav Sverige segern och har genomgående varit Damkronornas bästa anfallare.

– Vi spelar med mycket tålamod. Vi stressar inte upp oss även om vi inte får hål på motståndarna. Det är en styrka.

Ryssland i kvartsfinal

 Nu väntar Ryssland i kvartsfinalen för andra året i rad. Ryssland som blev sist i grupp A. Förra året förlorade Sverige, nu söker laget revansch.

– De är skickliga individuellt så vi får se upp med deras spelvändningar, säger Grahn.

 Emma Eliasson som producerat i samtliga matcher fyller håller med men tillägger:

– Vi är redo.

 Grahn:

– Vi vill det här så himla mycket därför vinner vi.

Men du tror inte Ryssland vill vinna?

– Vi vill det mer.

Se kvartsfinalen mot Ryssland på SVT klockan 00.30, natten till lördag.

Fakta: Så spelas VM

Åtta lag deltar i VM och de fyra främsta från fjolårets turnering i Malmö spelar i grupp A, USA, Kanada, Finland och Ryssland. De två främsta lagen går till semifinal och trean och fyran till kvartsfinal.

Sverige spelade i grupp B mot Tjeckien, Japan och Schweiz. Sverige och Tjeckien går till kvartsfinal och Schweiz och Japan möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

Kvartsfinaler spelas natten mot lördag den 2 april, semifinaler natten mot måndag den 4 april och bronsmatch och final natten mot tisdag den 5 april.

Nedflyttningsmatcherna spelas 1, 3 och eventuellt 4 april. De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018. För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet