Foto: Bildbyrån

Sverige till semi efter PP-fest

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges powerplay vad dödande effektivt i kvartsfinalen mot Finland (6–3). Laget gjorde tre mål i den spelformen, varav två i spel fem mot tre, vilket bäddade för en semifinalplats. – Moralen är ruskigt bra, säger backen Andreas Englund till SVT Sport.

Efter en mållös förstaperiod bjöd lagen på en målexplosion i mittperioden. 0–1 blev 3–1, men Finland kom tillbaka och det stod 3–3 inför sista akten.

Där var Sverige starkt. Det tredje målet i powerplay – och det andra i spel fem mot tre för kvällen – betydde 4–3.

JVM i ishockey

Sverige är ett av turneringens vassaste lag i numerärt överläge.

– Ja, vi gör mål nästan mål varje gång i den spelformen. Vi får energi av det och det är en viktigt del, säger forwarden Oskar Lindblom, till SVT Sport.

5–3 gjorde just Oskar Lindblom i spel fem mot fem, och 6–3 slog Lucas Wallmark in i tom kasse.

– Vi spelar med hyfsat stora marginaler, det gör att vi vinner matchen, säger Andreas Englund.

”Ruskigt bra moral”

Finland gjorde inte något mål i powerplay i hela turneringen, Sverige å sin sida har inte släppt in ett enda mål i boxplay. En av nycklarna till segern var att man klarade att stå emot med en man mindre i fyra minuter vid ställningen 4–3 i början av tredje perioden.

– Det är en riktig vilja att blocka skott och moralen är ruskigt bra. Alla i laget tror på det här och alla vet att vi kan gå längre än kvartsfinal, säger Andreas Englund.

Nu väntar semifinal mot Ryssland.

– Vi ska fortsätta spela med stora marginaler och att vi gör allt rätt, säger Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet