SVT:s ishockeyexperter överens om guldfavoriten när SHL drar igång. Foto: SVT/Bildbyrån

SVT:s experter: Växjö guldfavorit inför SHL-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen inleds SHL-säsongen 2016/2017. SVT Sports tre ishockeyexperter tippar säsongens stora vinnare inför premiären och de är överens om favoritskapet. ”Växjö har intressanta värvningar och tränaren Sam Hallam har gjort ett jättejobb med laget”, säger Mikael Renberg.

Precis som förra säsongen slåss 14 lag, under 52 omgångar, för att ta sig vidare till den slutliga kampen om LeMat-pokalen.

Vem vinner SM-guld? Rösta längst ner i artikeln.

Redan den första matchdagen visare regerande mästaren Frölunda upp sig, när man gästar Malmö i storstadsmötet. Och även om mästarlaget tros vara uppe bland topp-fem lagen, är de inte direkta favoriter.

– De ser jättebra ut offensivt, men defensivt har de tappat spelare som man inte ersatt, så på backsidan tycker jag att det känns lite oroligt för Frölunda. Jag tror inte man floppar men det blir inget nytt SM-guld, säger SVT:s ishockeyexpert Patrik Ross.

Växjö klara favoriter

SVT:s ishockeyexperter Mikael Renberg, Patrik Ross och Jonas Andersson, tippar bland annat säsongens lag att hålla koll på och Växjö står högt upp på listan.

– Det är fyra lag som jag tror kommer slåss på toppen. Växjö, Linköping, Frölunda och Skellefteå – med extra vikt på Växjö och Skellefteå som ser starka ut. Växjös nyförvärv, med bland annat min gamla lagkompis Geoff Platt, ser riktigt starkt ut, säger Andersson.

– Det är intressanta värvningar, men mitt plus är Sam Hallam, säger Mikael Renberg och fortsätter.

– Hallam är den bästa tränaren i SHL och har gjort ett jättejobb i Växjö. De kommer att vara högt uppe och kriga och i ett slutspel är de alltid att räkna med, avslutar han och betonar Växjö som hans egna guldfavorit.

Rivstart i norr – derby direkt

I Norrland får man smaka på allvaret direkt när serien drar igång. Ett back-to-back-möte mellan Luleå och Skellefteå, två dagar efter varandra. Och samtidigt som Skellefteå i år igen väntas vara i toppen av ligan, är experterna oense vad gäller Luleå.

– Jag tror Luleå kommer underprestera i år. De är inte tillräckligt bra. Förra året hade de en bättre trupp men lyckades ändå inte prestera, säger Andersson som inte riktigt får medhåll från Mikael Renberg.

– De hade det tufft i inledning av serien förra året men Luleå var det enda lag som pressade Frölunda i semifinalserien, som var riktigt tufft. Men det skulle förvåna mig om de inte var ett topplag i år igen, säger Renberg. 

Finalrepris i inledningen

Dessutom spelas redan den första SM-finalreprisen från förra säsongen, redan 22 oktober – Skellefteå mot mästaren Frölunda.

– Frölunda har tappat många spelare efter att ha haft en väldigt bra säsong. Men Frölunda får börja om lite grann med lite nya spelare men de har en imponerande organisation, säger Renberg som håller lagets tränare som en favorit i serien.

Samtidigt bygger också Skellefteå nytt, när man får tillbaka två forwardsprofiler i form av Oscar Möller och Joakim Lindström.

– Forwardsuppsättningen som Skellefteå har och att de här killarna kommer tillbaka, det är rappa förstaskär och känsla med pucken, så han kommer ha en jättesäsong med Skellefteå. Men jag undrar om laget har tillräckligt stora backar för att klara sig i slutspelet, undrar Renberg inför Skellefteås första match som spelas redan 23 september.

”Längre ner kan vi inte komma”

Något som är värt att notera i säsongens spelschema är Leksands återkomst i SHL. Nykomlingen inleder säsongen mot Djurgården. Men redan andra veckan i oktober väntar klassikermötet där Leksand gästar Brynäs och i lagets återkomst går de helt klart in som underdogs.

– Leksand hade en hel del tur som vann i sju matcher mot Modo i kvalet. Modo var det helt klart starkare laget, säger Renberg.

– Längre ner kan vi ju inte komma så det finns ju bara en väg kvar och den hoppas jag att vi tar, säger tränaren Per Johansson till SVT Sport.

SVT:s experter tippar säsongen 2016/2017

Mikael Renberg:

Svenska mästare: Växjö

Grundserien: Skellefteå

Genombrottet: Timothy Liljegren – Rögle

Bottenlag: Karlskrona, Leksand

Jonas Andersson:

Topp fyra: Växjö, Skellefteå, Linköping, Frölunda

Genombrottet: Marcus Nilsson – Färjestad

Bottenlag: Karlskrona, Leksand

Patrik Ross:

Svenska mästare: Växjö, Skellefteå

Genombrottet: Jimmie Johansson – Djurgården

Bottenlag: Karlskrona, Rögle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.