Hjälten avstängd efter tacklingen: ”Borde varit matchstraff”

Uppdaterad
Publicerad

Det small rejält mellan HV71 och Färjestad igår. Och det var flera fula smällar som domarna missade.

HV71:s hjälte Andreas Borgman stängs av i fem matcher efter armbågstacklingen på FBK:s Per Åslund.

– Enligt mig var det matchstraff, säger tränaren Leif Carlsson till NWT.

Färjestads stjärncenter Joel Eriksson Ek tacklades bakifrån av Lias Anderson som fick 2+10 för checking from behind. Han klev ut i omklädningsrummet innan han kunde fortsätta matchen.

Men det som verkligen retade upp bortalaget var armbågstackligen på Per Åslund. Domarna missade den och den anmäldes istället av situationsrummet.

”HV71:s Andreas Borgman är på väg ut mot långsargen men upptäcker att Åslund byter åkriktning och slår då stopp på skridskorna och försöker stoppa Åslund genom att göra sig större med armen. Armbågen träffar i ansiktet och Åslund utgår från matchen”, skriver man om anmälan.

”Det var matchstraff”

Färjestads sportchef Håkan Loob och HV71:s assisterande Stephan ”Lillis” Lundh rök ihop verbalt i spelargången om smällen och efteråt var även FBK:s tränare Leif Carlsson upprörd när han gick in i domarrummet.

– Enligt mig var det matchstraff men domarna säger att de inte såg något, säger han till nwt.se.

– Han är hemma, men är sängliggande i dag. Han har hjärnskakning och är borta från spel, säger Leif Carlsson till jp.se.

Lagkaptenen Magnus Nygren ville också snacka, men fick nobben av domarteamet Sören Persson och Marcus Linde efteråt.

”Höjer inte armbågen”

– De vill inte prata. Deras arbetstid är väl slut och de får inte betalt längre, säger han till tidningen.

HV71:s Borgman förklarade sig för Disciplinnämnden:

”Jag står upp mot min motståndare. Jag håller klubban i bägge händerna vilket gör att mina armar är i ett spelande läge. Jag ändrar inte läge på mina armar under situationen, min rörelse är endast framåt och motståndare är väldigt låg.”

Stängs av i fem matcher

Under torsdagseftermiddagen kom domen. Borgman stängs av i fem matcher och får böta 8000 kronor. Så här skriver SHL om skälet:

  • Tacklingen delas ut med höjd armbåge, riktat mot huvudet
  • Tacklingen medför skaderisk och spelaren blir också skadad.
  • Det rör sig om ett återfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.