Skellefteåmålvakten Tindra Holm ska vara med i TV-pucken. Foto: Bildbyrån/Skellefteå AIK

Tindra är ensam tjej i TV-pucken

Uppdaterad
Publicerad

Det var fem år sist en tjej spelade TV-pucken. Men i vinter får Sverige bekanta sig med Tindra Holm – som en av 528 ishockeyspelare i den klassiska ungdomsturneringen. ”Det känns jättekul att bli uttagen, säger 15-åringen till SVT Nyheter Västerbotten.

Tindra Holm är van vid att spela med killar. Hon spelar nämligen i Skellefteås U16 – och har nu även blivit uttagen som en av tre målvakter i Västerbottens lag till TV-pucken.

Det har sex gånger tidigare hänt att tjejer har spelat i turneringen. 1994 blev Erika Holst den första någonsin, sedan Frida Nevalainen, 2002, för just Västerbotten – och Jenni Asserholt året därefter. Pernilla Winberg tog silver 2006 blev då första tjejen att ta medalj.

TV-pucken

”Viktigt för andra tjejer, se att det faktiskt går”

Den nuvarandra Modo-målvakten Sarah Berglind spelade för Jämtland/Härjedalen 2010 och 2011. Och Hanna Rylander, Sudret, blev Gotlands första tjej att spela TV-pucken. Och nu har det gått 13 år sedan en tjej deltog i turneringen.

– Det är nog viktigt för andra tjejer, att se att det faktiskt går. Det här sätter nog lite press på Skellefteå AIK också som inte har något damlag än, säger Tindra Holm till SVT Nyheter Västerbotten.

Historisk i Skellefteå

Holm har en gång tidigare i hennes unga karriär skrivit in sig i historieböckerna – när hon förra hösten blev första tjejen någonsin att spela i SAIK:s U15-lag.

Hur är det att spela med killar?

– Det är roligt, men inget jag tänker på. Och dom är vana att ha med mig också, säger Tindra Holm.

SVT sänder TV-pucken från kvartsfinalspelet.

Vad har du för tankar kring turneringen?

– Det är två andra jättebra målvakter som är uttagna, så jag räknar inte med att få spela. Men jag hoppas på bra hockey och att få lära mig mer, säger Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-pucken

Mer i ämnet