Luleåspelarna firar SM-guldet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Luleå tog historiskt SM-guld

Luleås hockeydamer skrev historia och vann sitt första SM-guld, efter seger med 4-1 mot Linköping i den avgörande finalen på hemmais. Grädden på moset var att 4 179 personer fanns på plats, vilket är nytt publikrekord för svensk damhockey. ”I tredje perioden dominerade vi totalt, de hade inget att komma med”, säger Luleås lagkapten Emma Eliasson.

Luleås lagkapten Emma Eliasson var känslosam strax efter slutsignalen:

– Fy fan vad härligt, jag gråter nästan. Så himla skönt!

– Det går inte att beskriva hur det känns, det är ju overkligt att få spela inför de här fansen. Vi har haft dem från dag ett till nu och det är helt otroligt, jag är mållös, säger Melinda Olsson och pekar upp mot den guldjublande rekordpubliken.

Smakstart för Luleå

Uppbackade av den skönsjungande hemmapubliken fick Luleå en smakstart på finalen. Linköping slog ett ödesdigert felpass efter ungefär tre minuters spel, som gjorde att Mira Jalosuo fick en skottmöjlighet och gjorde 1-0. Linköpings målvakt Florence Schellings ingripande var tveksamt – hon var på pucken, men den gick sedan över henne och in i mål.

Bara drygt tre minuter senare slog Luleås största stjärna till. Michelle Karvinen vallade pucken till sig själv via sargen, bjöd på några läckra dragningar, fick ner Schelling lågt och sprätte sen distinkt in 2–0.

Jättetavla av Winberg

Drygt fem minuter in i andra perioden gjorde rutinerade profilen Pernilla Winberg en mycket vårdslös manöver i egen zon under numerärt överläge, som gjorde att den framstormande Michelle Karvinen kunde stjäla pucken ifrån henne. Karvinen skapade tryck mot målet och Henriette Sletbak krigade in 3–0 på en retur inför 4 179 personer, vilket är nytt publikrekord för en damhockeymatch i Sverige.

De regerande mästarna ryckte kort därefter upp sig rejält och lyckades skapa heta lägen i jakten på reducering, bland annat två stolpträffar i andra perioden. Och drygt fjorton minuter in i mittperioden fick man så utdelning. Anna Kjellbin sköt från blå och 3–1 var ett faktum.

Wakefield saknades

Men Linköping fortsatte med ödesdigert slarv i egen zon. Knappt tre minuter in i tredje perioden kunde Rebecka Stenberg sno pucken av en svajig Linköpingsback och servera Melinda Olsson som satte 4–1.

Det var uppenbart att Linköpings saknade sin amerikanska storstjärna Jennifer Wakefield, som inte fanns med på isen pga landslagssamling i USA. Förra årets mästare kunde inte jaga ikapp och Luleå vann med 4–1 till ett massivt guldjubel på hemmplan.

– Det känns så stort. För damhockeyn, för klubben och för oss, sa Luleås målvakt Maria Omberg mitt i guldyran.