William Nylander efter segern mot Tyskland Foto: TT Nyhetsbyrån

Nylanders två mål knockade Tyskland

Snacka om ketchupeffekt. I tredje perioden rann de svenska målen in bakom en tidigare så lysande Thomas Greiss i det tyska målet.  Han åkte av isen efter att ha släppt in två snabba mål av William Nylander.  Svenskens två första i Tre Kronor-tröjan för övrigt.

Andra målet betydde 7-2 – slutresultatet. Toronto-forwardens första var riktigt snyggt när han vispade upp pucken i krysset till 6-2.

– Det var skönt att få hänga dit den, även om de målen kanske inte betydde så mycket. Men jag får tänka på laget och att det var en viktig vinst, sa Nylander till SVT Sport efter matchen.

Ishockey-VM

Bara minuterna tidigare hade Victor Rask, som varit en av de bästa på isen, spelat fram till Gabriel Landeskog som satt dit 5-2.

Sverige vann med stora siffror men det var först mot slutet som det verkligen avgjordes. I mittperioden var tyskarna väl så bra och vann skottstatistiken.

Viktigt 4-2 i slutsekunderna

Med bara två sekunder kvar av mittperioden gav Jonas Brodin Sverige en 4-2-ledning.  Brodin fick pucken av William Nylander och Sverige hade trots lite halvknackigt spel skapat en relativt trygg ledning inför slutperioden i  Lanxess Arena i Köln.

Tyskarna hade annars precis tagit över matchen spelmässigt när Sverige för tredje gången tog ledningen fram till 3-2 med fem minuter kvar av perioden. Marcus Krüger  låg bakom målet men Linus Omark petade in pucken bakom storspelade Thoams Greiss i det tyska målet.

Krüger tog en djärv linje när han vek in framför det tyska målet och fick iväg ett skott. På returen stångade sig Omark fram och fick klubbladet på pucken.

Lindholm skadad

I en och samma sekvens i början av mittperioden gjorde Tre Kronor 2-1 mot Tyskland och Elias Lindholm fick ett hårt slag mot benen och tvingades att utgå.

Victor Rask sköt in 2-1-pucken sekunderna efter att Lindholm däckades av ett rappt slag mot knävecket. En förseelse som domarna missade.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg rasade över den fula slashingen som sänkte forwardsstjärnan.

– Klar jag blev upprörd att se en spelare bli skadad på isen. Det är solklart – ett övergrepp, sa Grönborg till SVT Sport.

– Vi har lånat spelare från NHL. Och om de ska fortsätta att låna ut spelare så måste vi rensa undan det här från VM-turneringarna

– Han fick ett slag mot knävecket och det sitter en nerv där, han fick väldigt ont. Vi kommer undersöka honom närmare under kvällen, sa landslagsläkaren Björn Sandström till TV4 efter matchen.

Bara minuter senare kvitterade tyskarna igen i powerplay. Philip Gogulla stod ren och kunde rappa in en retur. Inte helt ologiskt faktiskt. Tyskland har höjt sig rejält i mittperioden.

Greiss höll tätt länge

Det tog sju minuter innan Tre Kronor fick utdelning mot tyskarna. Trots fint anfallsspel ville det sig inte. Målet kom ganska slumpmässigt till slut när Oliver Ekman-Larsson slängde in en puck som styrdes in till 1-0.

Förre Brynäskeepern Thomas Greiss storspelade i den tyska buren precis som han gjorde i går när Tyskland slog USA.

– Jätteviktigt att kasta in puckar mot mål mot ett sådant här lag, sa målskytten i första periodpausen till TV4.

Patrick Hager, som avgjorde mot USA, kvitterade med 3.46 kvar av första perioden. Ett skott där Viktor Fasth var skymd och fick släppa in pucken över axeln. Jublet i Lanxess Arena var stort förstås.

Men när domaren blåst av var det den mindre svenska klacken som hade anledning att sjunga mest.

Fakta: Så spelas VM

VM delas mellan Tyskland och Frankrike med Köln som huvudort (där medaljmatcherna spelas) och Paris där den andra gruppen och två av kvartsfinalerna spelas.

Gruppindelning, grupp A (Köln): Ryssland, USA, Sverige, Slovakien, Tyskland, Lettland, Danmark, Italien.

Grupp B (Paris): Kanada, Finland, Tjeckien, Schweiz, Vitryssland, Norge, Frankrike, Slovenien.

Sveriges matcher:

Ryssland 1–2 e str, Tyskland 7–2, måndag: USA (20.15), 11/5: Lettland (20.15), 12/5 Italien (16.15), 14/5: Danmark (20.15), 16/5: Slovakien (12.15).

Slutspelet, kvartsfinaler (Köln/Paris), 18/5 (16.15 och 20.15).

Semifinaler (Köln), 20/5 (15.15 och 19.15).

Medaljmatcher (Köln), 21/5: Bronsmatch (16.15), final (20.15).