Marcus Sörensen sätter slutresultatet 2-1. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tre Kronor revanscherade sig mot Tjeckien

Det blev seger med 2-1 för Tre Kronor mot Tjeckien i Euro Hockey Tour-matchen i Timrå. Den sista matchen på svensk mark inför VM i Tjeckien.

Tre Kronor revanscherade sig för förlusten med 4-1 mot Tjeckien i fredags genom att vinna med 2-1 i Timrå efter mål av Calle Andersson och Marcus Sörensen.

Sverige hamnade, precis som i fredags i underläge tidigt. 1-0 till Tjeckien genom Vladimir Subotka, som höll sig framme och kunde enkelt förpassa pucken i nät efter 5.50 i den första perioden.

Tre Kronor

Sverige skapade, trots den tunga starten en del chanser i den första perioden. Men slarv i egen zon gav Tjeckien onödigt många chanser sett till spelet.

Kvitteringen kom med 45 sekunder kvar av den första perioden. Backen Calle Andersson, till vardags i schweiziska Lugano, hittade nätet i spel fem mot tre efter att Tjeckien bestraffats för att ha haft för många spelare på isen.

– Vi spelar lite bättre idag, är lite mer på tårna. Men vi måste upp med spelet i egen zon bara och vi måste vårda pucken lite bättre, sa målskytten Andersson till SVT Sport efter den första perioden.

Smakstart på andra

Tre Kronor fick en bra start på den andra perioden. Marcus Sörensen fick med sig pucken lite turligt men satte snyggt 2-1 när han blev fri med Jakub Kovar i det tjeckiska målet. Djurgårdsforwarden lurade ner Kovar och satte sedan pucken i nättaket, efter fyra minuters spel.

– Jag hade tänkt att jag skulle göra en skottfint och sluta med ett handledsskott, så det var otroligt skönt när den gick in, säger Sörensen.

Sverige höjde sig i den andra perioden och visade stundtals prov på bra rörelse i anfallsspelet.

– De första 10-15 minuterna i andra perioden är det bästa vi har presterat mot Tjeckien i de här två matcherna, säger assisterande tränaren Peter Popovic.

Toppar Euro Hockey Tour

Den tredje perioden var inte spelmässigt lika bra, däremot var det betydligt mer irriterat. Mycket på grund av en riktigt tuff tackling av Tre Kronors lagkapten för dagen, Daniel Rahimi.

Men målen lös med sin frånvaro och det blev seger med 2-1 för Tre Kronor mot den kommande VM-värdnationen. Segern innebär att Sverige nu leder Euro Hockey Tour och förberedelserna inför VM fortsätter med två landskamper i Ryssland innan det bär av till Tjeckien och VM.

– Vi ska först ta ut ett lag till Ryssland. Vi har ju pratat med en del spelare som vet att de har bra chans att få följa med dit till att börja med, säger Per Mårts till SVT Sport angående vilka spelare från truppen som kan bli aktuella för spel i VM.

Tio spelare fick lämna

Direkt efter segern över Tjeckien så meddelade Pär Mårts att tio spelare får lämna truppen.

Calle Andersson, Patrik Carlsson, Viktor Ekbom, Daniel Gunnarsson, Mattias Janmark-Nylén, Johan Motin, Calle Ridderwall, Filip Sandberg, Lucas Wallmark och Daniel Zaar.

Truppen till landskamperna mot Ryssland 24 och 25 april kommer att presenteras inom de närmsta dagarna.