Michelle Löwnehielm var Damkronornas yngsta spelare i OS. Nu flyttar hon till USA. Foto: Tobias Röstlund/TT

Två damkronor flyttar till USA

Uppdaterad
Publicerad

Michelle Löwenhielm och Maria Lindh tog i vintras Damkronorna till en fjärdeplats i OS.

Nu går deras karriärer vidare i USA.

Båda ska spela collegehockey den kommande säsongen.

Att Tre Kronors spelare flyttar utomlands efter lyckade säsonger är mer regel än undantag.

Att Damkronornas spelare gör samma sak är desto mer ovanligt. Men nästa säsong kommer både Modos Maria Lindh, 20, och Michelle Löwenhielm, 19, spela utomlands. I går meddelade nämligen University of Minnesota Duluth att de har skirivt kontrakt med forwardsduon.

Damkronorna

– Lindh är ett spännande tillskott till vår trupp med hennes fart, målfarlighet och tävlingsinstinkt, säger Minnesotas tränare Sannon Miller på föreningens hemsida.

”Bra idrottare”

Löwenhielm beskriver han så här:

– Hon kommer att hjälpa oss att skapa mer offensivt men även stärka vårt försvar. Hon är en bra idrottare och beslutsam att bli en viktig kugge i vårt lag.

Även juniorlandslagsbacken Linnéa Hedin går från AIK till Minnesota.

– Vi ser fram emot att få den snabba, kreativa och offensivt skickliga backen Linnéa Hedin till oss, säger Miller om Hedin.

Noterbart är att flera andra svenskor har spelat i laget, bland annat Erika Holst, Kim Martin Hasson och Maria Rooth. Just nu spelar den förre AIK-målvakten Sofia Carlström där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet