USA snuvade Kanada på VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

USA vann VM-guld i ishockey efter ett dramatiskt avgörande i sudden mot hemmanationen Kanada. Alex Carpenter blev stor guldhjälte när hon avgjorde med matchens enda mål tolv minuter in i förlängningen. ”Det är otroligt”, säger Carpenter.

Damhockeyns giganter gjorde som vanligt upp i finalen och det krävdes förlängning för att kora världsmästaren.

Kanada hade precis blivit fulltaligt efter en utvisning på Halli Krzyzaniak men USA behöll trycket. Megan Bozek sköt ett skott som Jocelyne Lamoureux-Davidson styrde. Pucken tog i stolpen, studsade ut och Alex Carpenter petade in pucken bakom Kanadas helt ställda målvakt Emerance Maschmeyer. USA världsmästare för tredje året på raken.

– Det är rätt otroligt, säger Carpenter i segerintervjun direkt efter avgörandet.

– Det är sådant man drömmer om som barn. Det var ett bra skott och jag var på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Målet var guldhjältens första i hela turneringen.

– Det har varit en lång vecka, och alla har jobbat så hårt.

Storspel av Rigsby

Kanada gjorde en stark insats i finalen inför hemmapubliken i Kamloops, och USA räddades flera gånger av storspelande målvakten Alex Rigsby.

I förlängningen hade Kanada två lägen i spel fyra mot tre och radade upp klara målchanser, men utan att kunna överlista Rigsby.

– Det är skönt att ha en målvakt man kan lita på längst bak, säger Carpenter om lagkamraten som utsågs till matchens bästa spelare.

Båda lagen fick utvisningar med sig i förlängningen utan att lyckas göra mål. Och det var mycket tack vare de starka målvaktsinsatserna det stod 0-0 efter full tid.

”Kanada gör en jättematch”

– Det är väldigt, väldigt tungt, säger SVT:s expert Mikael Renberg om USA:s seger i Kanada.

– Jag tycker att Kanada gör en jättematch. Det är ganska nära att Kanada ska avgöra. Jag imponeras av USA:s sätt att spela i numerärt underläge på övertid. Två gånger fixar de det dessutom.

Renberg vill även lyfta Jocelyne Lamoureux-Davidsons insats i samband med målet.

– Det är en fantastiskt bra styrning av Lamoureux. Det är små detaljer som avgör hockeymatchen, säger Renberg.

Bronset gick till Ryssland, som samlade sig efter semifinalförlusten mot USA (0-9) och besegrade Finland med 1-0 efter en straffrysare. Olga Sosina satte den avgörande straffen.

Vinnare av de senaste VM-turneringarna i ishockey:

2016: USA (1-0 i finalen mot Kanada)

2015: USA (7-5 i finalen mot Kanada)

2013: USA (3-2 i finalen mot Kanada)

2012: Kanada (5-4 i finalen mot USA)

2011: USA (3-2 i finalen mot Kanada)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.