Jubel i Karlskrona. Foto: Bildbyrån

Västerås-Karlskrona i allsvensk final

Uppdaterad
Publicerad

Västerås och Karlskrona blev etta respektive tvåa i allsvenskan. Det innebär att dessa lag möts i en serie över fem matcher. Vinnaren går till SHL.

Västerås var det bättre laget, men Björklöven kom tillbaka. Vik-segern blev klar först när Jan Urbas spikade slutresultatet 5-3 i tom bur.

Eftersom Malmö vann hemma mot AIK med 3-1 var Karlskrona tvunget att ta en poäng borta mot jumbon Södertälje. SSK ledde med 1-0, Karlskrona kvitterade, men Södertälje var mycket nära att göra 2-1 i tredje perioden. 1-1 stod sig innan SSK vann matchen på straffar. Karlskrona hade säkrat den poäng som behövdes för att nå den allsvenska finalen, men samtidigt tappade laget hemmaplansfördelen i matchserien mot Västerås.

Hockeyallsvenskan 2014-2015

Det lag som förlorar i finalserien mellan Västerås och Karlskrona får kvala vidare mot SHL. Detta lag får möta ett av de lag som slutade 3-8 i allsvenskan i en matchserie över bäst av sju matcher. De två sämsta SHL-lagen kommer också att få var sin allsvensk motståndare i en matchserie som avgörs i bäst av sju kamper.

AIK måste kvala för att hänga kvar

AIK åkte ur SHL i våras och siktade på en omedelbar comeback i högsta serien. I dag blev det klart att laget måste kvala för att hänga kvar i allsvenskan.

AIK avslutade serien borta mot Malmö och behövde ta fler poäng än Asplöven, som mötte Mora hemma. Eftersom Asplöven vann med 8-3 saknade AIK:s match betydelse. Ex-SHL-laget föll med 3-1.

AIK, som har haft stora problem med målskyttet, och Södertälje är liksom Sundsvall och Pantern klara för kvalserien. Ytterligare två lag till tillkommer från det playoffspel som pågår. Eftersom allsvenskan utökas med två lag, från 14 till 16, når fyra av sex kvalserielag nästa säsongs allsvenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyallsvenskan 2014-2015

Mer i ämnet