World Cup-kaptenen Henrik Sedin osäker om detta kan bli sista turneringen. Foto: Bildbyrån

World Cup kan bli Sedins sista stora turnering

Uppdaterad
Publicerad

Tre spelare var med när World Cup avgjordes 2004 – Henrik Sedin, Daniel Sedin och Henrik Lundqvist. Redan börjar frågorna komma om årets upplaga kan bli deras sista stora turnering. ”Jag tror inte vi vill prata om det”, säger Tre Kronors lagkapten Henrik Sedin till SVT Sport.

Idag blev det klart att Henrik Sedin blir Tre Kronors lagkapten under World Cup, en roll han är van vid i sitt klubblag Vancouver.

Samtidigt som han själv tillhör det äldre gardet i laget, med mycket rutin, finns där också flera yngre spelare med betydligt mindre erfarenhet. Men det ser lagkaptenen positivt på.

World Cup i ishockey

– Det finns många äldre som har erfarenhet från NHL och så vidare men det är kul att vara runt de här yngre spelarna som kommit upp därborta (Nordamerika) och det finns en stor framtid för svensk hockey när man följer de.

”Vi måste vinna”

Idag tränade truppen ihop för första gången inför premiärmatchen i World Cup den 18 september.

Och målsättningen är given.

– Vi måste vinna, vi måste inse att en sådan här chans får man inte så ofta, så det gäller att ta vara på de när man får dem, säger Henrik Sedin.

”Vill inte prata om det”

Men i dagsläget är Sedin inte alls säker på när nästa stora turnering kommer för honom själv och de andra äldre spelarna.

– Jag tror inte vi vill prata om det som den sista men om man ser krasst på det så är det svårt att veta när det kommer en sådan här stor turnering igen och hur många år vi har kvar att spela. Så det kan vara sista men vi säger inte det med 100 procent säkerhet, säger han.

Och hans två år yngre landslagskamrat Henrik Lundqvist håller framför allt med om att man måste ta vara på chansen man får.

– Man ska ju uppskatta varje möjlighet man får för att spela för landslaget, för man vet inte när man får nästa chans. Det är otroligt kul att få samlas med killarna och man känner en enorm stolthet att få sätta på sig den här tröjan, säger Henrik Lundqvist och ta i ett av kronorna på bröstet.

”Gör ont men hindrar inget”

Lundqvist som i förra veckan fick en puck på höger revben har fortfarande ont.

– Det gör ont, men det kommer det nog göra ett tag, säger Lundqvist men ger ändå betryggande besked.

– Det är inget som kommer hindra mig ute på isen, inget som hindrar min rörelse, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet