Foto: TT Nyhetsbyrån

Joshi fyra – Sveriges bästa EM-placering sedan 1932

Uppdaterad
Publicerad

Joshi Helgesson är fjärde bäst i Europa.

Så bra har ingen svensk varit i EM – sedan 1932 då Vivi-Anne Hultén knep bronset.

”Det känns helt otroligt”, säger hon.

Både Joshi och Viktoria Helgesson försvarade sina platser från kortprogrammet i dagens friåkning vid EM i Globen. Därmed blev Joshi fyra och Viktoria femma. Joshis fjärdeplats är Sveriges bästa EM-placering sedan 1932 då Vivi-Anne Hultén blev trea vid EM i Paris.

Båda systrarna stod för okej åk, även om Viktoria föll när hon skulle göra sin trippel toeloop. Trots det satte hon svenskt rekord på 166,39 poäng.

Konståknings-EM

– Det känns otroligt. Det är så skönt att äntligen få göra två bra åk efter säsongerna jag har haft så jag är jättenöjd, säger hon till SVT Sport.

Tre EM-platser 2016

Hennes svenska rekord blev dock kortvarig då Joshi strax därefter gick in och noterades för 169,07 poäng.

Systrarnas placeringar innebär att Sverige nästa år får tre platser i EM i stället för två som i år. Det var dessutom första gången någonsin som Sverige hade två damer bland de fem bästa i mästerskapet.

”Känns helt otroligt”

Lillasyster Helgesson var riktigt nöjd med sin placering, vilket gjorde att hon blev bästa icke-ryska i mästerskapet.

– Det känns helt otroligt! Framför allt känner jag glädje. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna åstadkomma det här i november då jag var skadad så det känns helt fantastiskt, säger hon till SVT Sport, och fortsätter:

– Jag fokusrade bara på att åka så felfritt jag kunde. Jag hade några missar i dag men känner mig otroligt nöjd ändå.

Vann gjorde ryskan Jelizaveta Tyktamysjeva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konståknings-EM

Mer i ämnet