Foto: TT Nyhetsbyrå

Stenson skrev golfhistoria

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson är världens just nu bäste golfare. Svensken hade uppvisning under sista rundan och vann Race to Dubai överlägset.

– Jag vore dum om jag sa att jag någonsin spelat bättre, sa en överlycklig Stenson vid prisutdelningen.

Britterna Ian Poulter och Justin Rose som jagade närmast var aldrig riktigt nära. Rose slutade 12 slag efter och Poulter kom tvåa, men sex slag efter.

Europatouren

– Jag fick en bra inledning idag. Det nionde och tolfte hålet kändes som avgörande då jag lyckades behålla försprånget.

Stenson spelade som i trans och inspelet på det 18:e hålet var magiskt. Hans andraslag på ett par 5-hål nådde ända upp på green och endast en halvmeter från flaggan.

Stjärnskottet Victor Dubuisson som gick ut i ledarboll med Stenson spelade bra, men kände av nerverna på slutet och hamnade trea.

Stenson blev därmed den förste någonsin att vinna PGA-tourens slutspel och Europatourens penningliga under samma år. Vinsterna gav 37-årige Stenson 15,4 miljoner kronor.

– Jag vet inte hur jag ska toppa det här nästa år. Men jag siktar på att vinna en major. Skulle Stenson lyckas med det blir han den förste svenske manlige golfaren att göra den bedriften säger Stenson och fortsätter:

– Det har varit en otrolig sommar, en drömsäsong. Jag har spelat så bra. Jag visste att jag var tvungen att spela bra den här veckan också för de kom jagandes bakifrån och speciellt Ian Poulter är en sådan spelare som aldrig ger sig.

Henrik Stenson

Namn: Henrik Stenson

Född: 5 april 1976, i Göteborg.

Bor: Orlando, Florida.

Familj: Hustrun Emma, barnen Lisa och Karl.

Meriter: Segrare av PGA-slutspelet (Fedex Cup) och Europatourens penningliga 2013. Fyra segrar på USA-touren (inofficiella VM i matchspel 2007, Players Championship 2009, Deutsche Bank Championship 2013, PGA-tourfinalen 2013), sex segrar på Europatouren, vann inofficiella VM för tvåmannalag med Robert Karlsson 2008. Var tvåa i British Open i juli och trea i PGA-mästerskapen i augusti.

Övrigt: Blev proffs 1999, högst världsrankade svensk genom tiderna som fyra i maj 2009. Nu är han trea på världsrankningen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europatouren

Mer i ämnet