”Svaghetstecknet för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

I JVM-finalen på hemmaplan senast föll Sverige mot Finland. Nu är Juniorkronorna ute efter revansch – SVT Sport sänder direkt när truppen presenteras i dag. Hockeyexpert Patrik Ross finns med under livesändningen och ger kommentarer och analyser.

Sändningen startar 13.00 på SVT Play. 13.10 presenteras Tre Kronors trupp inför Channel One Cup och 13.30 är det dags för Rikard Grönborgs JVM-trupp. Juniorkronornas förbundskapten gästade Hockeykväll för ett par veckor sedan och menade att det finns ett större urval på backsidan. SVT Sports expert Patrik Ross instämmer.

– Det är många backar som har stuckit ut. I konkurrenssituationen får man överväga speltid, var man är i hierarkin, för- och nackdelar. Det kommer bli ett jättejobb för Grönborg, men det är angenäma problem, säger Ross.

JVM i ishockey

– En back som har gått från klarhet till klarhet är Robin Norell som spelar i Djurgården i SHL. Han spelade JVM redan förra året i Malmö

Haltande lagdel

Ross, som tillsammans med Mikael Renberg kommer att vara SVT Sports experter på plats i Kanada, sätter ett frågetecken vid målvaktssidan.

– Det är ett svaghetstecken för Sverige. De senaste tre åren har man haft Johan Gustafsson, Oscar Dansk och Niklas Lundström. De tre har varit ganska självklara målvakter.

– Landslagsledningen har säkert hoppats på Jonas Johansson i Brynäs. Han har varit borta på grund av sjukdom och stått två SHL-matcher i år. Han är ett litet frågetecken.

Vilka ser du som givna i truppen?

– Lucas Wallmark, Luleå, var med redan förra året. Jag tycker han har tagit ett par steg framåt i år också. Driver femman i Luleå med Daniel Zaar, och tidigare Per Ledin.

– Jag är också väldigt förtjust i Axel Holmström i Skellefteå. Två centertyper som förhoppningsvis kommer leda varsin produktiv femma i JVM.

Ross blickar även mot NHL för att få starkast tänkbara trupp.

– André Burakovsky hade man jättegärna sett i ett VM. Men det är högst tveksamt om han dyker upp, han spelar fantastiskt bra i Washington för tillfället.

”Kul att se vad William Nylander kan göra”

Vad säger du om forwardssidan?

– Forwardsidan ser också bra ut. Jag är förtjust i Anton Blidh i Frölunda. Han gillar det raka spelet och går ofta rakt på mål. Eftersom VM går på kanadensiska rinkar önskar man fler av den typen spelare. Vi behöver forwards som verkligen sätter in näsan när det bränns, det blir tufft kring mål.

– Det ska också bli kul att se vad William Nylander kan göra när han kommer till Toronto igen.

Det har talats om att det kan vara tveksamt att vi tar oss till kvartsfinal i år. Dina tankar?

– Det kommer bli stentufft i Kanada. När pucken släpps på Annandagen mot tjeckerna kommer det att smälla. Jag tänker på de tjeckiska stjärnorna, som Jakub Vrána som spelar i Linköpings förstafemma i SHL.

Hur bra är årets upplaga?

– Jag vill se laget först. Man kan topparna, man kan backarna. Det är ett tufft läge att ta sig vidare till kvarten, väl där kan allt hända. Det ska bli otroligt kul att följa.

”Kul om Sverige kunde gå hela vägen”

Tar vi oss till kvarten?

– Jag hoppas verkligen det. Det skulle vara kul om Sverige kunde gå hela vägen, men det är svårt att sia om.

SVT sänder JVM i ishockey från Kanada. Marie Lehmann är programledare, Chris Härenstam kommentator, Mikael Renberg och Patrik Ross experter.

Spelschema Sveriges matcher

Tjeckien-Sverige 26 december 23.00 SVT

Sverige-Danmark 27 december 19.00 Viasat

Ryssland-Sverige 29 december 23.00 SVT

Sverige-Schweiz 31 december 19.00 Viasat

Kvartsfinaler 2 januari

Semifinaler 4 januari

Bronsmatch 5 januari

Final 5 januari

Grupp A                                               

Bell Centre, Montreal  

Finland

Kanada

USA

Slovakien

Tyskland                                                 

Grupp B

Air Canada Centre, Toronto

Sverige

Ryssland

Tjeckien

Schweiz

Danmark

Spelprogram grundserien och finalspelet HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet