Henrik Stenson visar form. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kanonstart av Stenson i US Open

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt startande Henrik Stenson fick på en kanonrunda när US Open på den spektakulära banan Chambers Bay ett par mil utanför Seattle inleddes i dag. Han är i delad ledning efter den första rundan.

”Jag lirade bästa varvet för säsongen skulle jag säga och plenty more of the same skulle vara bra”, skriver Stenson i ett sms till SVT Sport.

Banan var svårspelad men Stenson var nöjd med arrangörernas preparering. Men om det blir för många -5-rundor tror svensken på en förändring.

US Open 2015

”Banan var uppsatt för att vi skulle kunna göra ett par birdies idag. Det kan vara andra bullar imorgon”, skriver han till SVT.

Svensken, som tappat till sjätte plats på världsrankingen, gick runt på det som tidigare varit ett grustag på 65 slag (par 70) och är delad ledare med Dustin Johnson.

Avslutade med att sänka en sjumetersputt

På det sista par 5-hålet sänkte Stenson en putt på sju meter för birdie och satte en effektiv slutpunkt för dagen. Inför det sista hålet var Johnson två slag före Stenson men gjorde en bogey. Stenson hade ett enormt flyt sista hålen och gjorde fyra birdies på de fem sista.

Ingen svensk man har vunnit en major och Stenson gav sig själv det absolut bästa utgångsläget på den bruna banan, med de hårda och torra greenerna, som bara har ett enda träd. Väldigt mycket bunkrar och sand i kraftigt kuperad terräng gör banan så speciell och svårspelad.

Även om närbilder från tv-sändningen fångade upp gropiga partier på de fläckiga greenerna ska förhållandena vara bättre på plats.

Alexander Norén, som nyligen vann Nordea Masters, är tävlingens andre svensk och gick runt på 73 slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

US Open 2015

Mer i ämnet