Foto: TT Nyhetsbyrån

Kim Andersson tillbaka i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett och ett halvt års frånvaro präglade av skador är Kim Andersson tillbaka i handbollslandslaget inför EM-kvalen mot Lettland och Slovakien.

– Det är sköna besked att vi nu får med såväl Kim (Andersson) som Jonas (Källman) efter sina skadeproblem vilket ger oss såväl rutin som fler alternativ bakåt som framåt, säger förbundskapten Ola Lindgren i ett pressmeddelande.

Kim Andersson bar Sverige till OS-silver i London 2012. Samma år blev han framröstad som en av världens tre bästa spelare. Tiden efter det har störts kraftigt av en efterhängsen axelskada, Andersson spelade ingenting hela förra säsongen.

Axeln är ännu inte helt bra och det har spekulerats i att ny operation kan bli nödvändig. Men behandling och rehab har möjliggjort en nästan sensationellt bra comeback under hösten i danska klubblaget Kolding. Bland annat gjorde han sex mål mot Alingsås i Champions League.

Guifare ersätter Ekdahl du Rietz

Landslaget är trots allt inte ordinarie, de två naturliga valen på den viktiga V9-positionen saknas båda. Kim Ekdahl du Rietz meddelade i veckan överraskande att han slutar i landslaget, dessutom är Jim Gottfridsson skadad.

Istället får två unga Guif-spelare chansen på skyttepositionen, Viktor Östlund och Helge Freiman. Jonas Larholm ställs utanför truppen och Magnus Jernemyr är ännu skadad.

Truppen till EM-kvalet

MV

Mattias Andersson, SG Flensburg-Handewitt   -   108 landskamper / 0 mål

Johan Sjöstrand, THW Kiel   -   86 / 0

V6

Jonas Källman, Pick Szeged   -   185 / 549

Fredrik Petersen, Füchse Berlin   -   116 / 323

M6

Niclas Barud, Aalborg Håndbold  -   30 / 16

Jesper Nielsen, Füchse Berlin   -   33 / 28

Andreas Nilsson, Veszprem   -   63 / 142

H6

Niclas Ekberg, THW Kiel   -   102 / 425

Mattias Zachrisson, Füchse Berlin   -   51 / 78

9M

Kim Andersson, KIF Köpenhamn   -   207 / 747

Patrik Fahlgren, MT Melsungen   -   41 / 61

Helge Freiman, Eskilstuna Guif   -   6 / 11

Johan Jakobsson, SG Flensburg-Handewitt   -   81 / 157

Lukas Karlsson, KIF Köpenhamn   -   78 / 151

Tobias Karlsson, SG Flensburg-Handewitt   -   141 / 79

Viktor Östlund, Eskilstuna Guif   -   5 / 10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.