Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamila Valieva hyllades stort i Ryssland efter OS 2022. Foto: Yuri Kochetkov

Avstängda konståkaren Kamila Valieva fick 56 olika medicinska preparat under två år

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer fram nya detaljer kring den avstängda konståkaren Kamila Valieva. Under två år fick ryskan 56 olika mediciner och kosttillskott.

”Dopning av barn är oförlåtligt”, säger Wada i en kommentar.

De olika preparaten gavs till Valieva mellan januari 2020 och december 2021 när hon var mellan 13 och 15 år. Inget av dessa preparat fanns på Wadas lista över förbjudna ämnen, uppger BBC.

Valieva åkte fast för dopning i ett test taget i december 2021, vilket på grund av pandemin inte blev analyserat förrän mitt under OS i Peking 2022 och gav spelens största skandal och som ännu inte fått en slutpunkt.

– Det finns många personer kring idrottaren som kan ha spelat en roll i det här. Uppenbarligen föredrar de att offra henne snarare än att ge några svar eller namn, säger Olivier Niggli, generaldirektör för antidopingbyrån Wada, till The Times.

– Det är faktiskt äcklande, säger USA:s antidopingchef Travis Tygart.

Rättslig tvist om medaljerna

Valieva hävdade att hon fått i sig det förbjudna medlet trimetazidin, en hjärtmedicin, efter att ha gjort i ordning en jordgubbsdessert på en skärbräda där hennes farfar tidigare hackat upp sin medicin, vilket skiljedomstolen Cas avfärdade.

Valieva, som hunnit bli 17 år, stängdes i januari av i fyra år. Avstängningen är retroaktiv och gäller till och med 25 december 2025.

Ryssland tog guld i OS men flyttades ner till bronsplats efter att Valievas poäng strukits. USA har flyttats upp till guldplats med Japan som tvåa. Både Ryssland och Kanada, som var ursprunglig fyra, har överklagat till Cas. Ryssland vill behålla sitt guld medan Kanada vill ha bronset.

Det fanns en tanke att medaljceremonin skulle äga rum i Paris i samband med OS till sommaren men med tanke på alla rättsliga instanser är det högst oklart vad som kommer att hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.