Kamila Valieva har hamnat i fokus efter att misstänkt positivt test. Foto: Bildbyrån

Ryska laget kan bli av med mixedguldet

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åriga ryska supertalangen Kamila Valieva utreds för att ha testat positivt för ett förbjudet ämne. Mixedlaget i konståkning vann guldet i måndags men har inte fått sina medaljer eftersom fallet utreds av IOK. 

Prisutdelningen skulle ägt rum under gårdagen men har skjutits upp på grund av ”en pågående utredning”, skriver AP.

Enligt ryska RBC har Valieva testat positivt för trimetazidin, ett medel som kan hjälpa till att öka uthålligheten och öka effektiviteten i blodflödet. Medlet är det samma som simmaren Sun Yang blev avstängd för när ett provresultat förstördes med en hammare och finns med på Wadas förbjudna lista och används vid hjärtproblem.

OS i Peking 2022

Ett par timmar efter att uppgifterna började cirkulera tränade Valieva, som blev första kvinna att göra en kvadrupel i ett OS, som vanligt och det ryska laget var förteget med kommentarer.

– Hon är inte avstängd, säger det ryska lagets talesperson.

Ett positivt test skulle kunna innebära att det ryska laget diskas och blir av med guldet. Det skulle dessutom innebära att storfavoriten Valieva, som vann EM i Tallinn för ett par veckor sedan överläget, inte får starta i det individuella programmet som inleds om en vecka. Testet ska ha tagits före EM i Tallinn i mitten av januari.

”Vill inte delta i spekulationer”

– Det vore opassande att kommentera en pågående process och jag vill inte delta i den typen av spekulationer som pågått under natten, säger IOK:s talesman Mark Adams.

Det är oklart om Valieva ansökt om ett undantag för att ta preparatet och om hon har hjärtproblem för att behöva använda det.

Att hon dessutom är under 16 år gör att hon skyddas extra som minderårig enligt dopningsreglementet och kan få ett mildare straff om hon anses skyldig.

Det är oklart hur det internationella skridskoförbundet, ISU, kommer att agera kring EM-guldet. Det Schweizbaserade testningsföretaget ITA som styrs av IOK vill inte kommentera fallet. ISU kan också gå in och testa aktiva, vilket skulle ha skett före 27 januari när ITA tog över testningen inför OS. 

Flera juridiska team arbetar med ärendet.

– Låt oss, för förståelsens skull, vänta på några förklaringar antingen från våra idrottsledare eller från IOK, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet