Fall förstörde Helgessons dag

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets EM-fyra Joshi Helgesson misslyckades med målet att ta medalj på konståknings-EM i Bratislava. Efter två fall gick medaljerna i stället till favoriterna – tre ryskor. –Just nu är jag jättemissnöjd, säger hon till SVT.

Joshi Helgesson låg sexa efter kortprogrammet och behövde göra ett kanonåk för att ha en chans – men hade i stället ett mindre lyckat friprogram. Hon hade två fall och flera hopp var underroterade. I själva verket var det bara ett av hennes trippelhopp, en trippel toeloop, som blev helt godkänt.

– Jag blev förvånad för de hade dömt ner min flip och den kändes väldigt bra. Jag gjorde ganska många saker som var bra men som jag kanske inte fick betalt för, säger hon till SVT Sport.

Joshi stannade på poängen 153,29 vilket innebar att hon tappade till en niondeplats.

– Det kändes inte alls bra. Jag försökte kämpa mig igenom hela och försökte hålla ihop det men det blir inte så mycket poäng kvar.

Fallen kan hon inte riktigt förklara.

– Jag fick inte alls upp min salchow och på axel-axeln blev jag jätteförvånad för det är inget jag ska ramla på. Det är bara klantigt.

Helrysk pall

Några som klarade pressen var den ryska stjärntrion. Evgenia Medvedeva blev Europamästarinna med 215,45 poäng, följd av en klart missnöjd Elena Radionova på 209,99 – det blev silver för henne för andra året på raken. Trea blev Anna Pogorilaya  en bra bit efter med 187,05, trots ett otäckt fall.

Debutanten imponerade

17-åriga debutanten Matilda Algotsson imponerade stort på konståknings-EM och satte nytt personbästa i sitt första stora mästerskap. Joshi Helgesson hade en sämre kväll.

Algotsson åkte till Helen Sjöholms sång från Kristina från Duvemåla, You've got to be there. Hon satte alla sina hopp, dock med en hand i isen vid ett par tillfällen. Publiken var med och klappade takten under den fina stegsekvensen mot slutet av programmet.

– Bra jobbat Matilda Algotsson! Hon gör det jättebra. Fina piruetter, högsta nivån. Hon har verkligen vuxit med den här musiken och den här koreografin, säger SVT:s expertkommentator Lotta Falkenbäck.

Algotsson var jublande glad när hon fick poängen: 97,35 för friprogrammet vilket innebär 145,32 totalt. Ett fint nytt personbästa för 17-åringen. Hennes tidigare personbästa var 134,14.

– Jag är jättenöjd, att jag gjorde det här på EM känns jättebra, säger Algotsson till SVT Sport. Hon slutade på 13:e plats i sin seniordebut och klättrade därmed fem placeringar från kortprogrammet i förrgår.

Mardrömsstart för Olsson

Isabelle Olsson som var först ut föll olyckligtvis på sina två första hopp – en riktig mardrömsstart.

– Kändes inte så där jättebra, förståeligt när man missar de två första grejerna. Jag hade högre förväntningar, säger Isabelle Olsson till SVT Sport efter sitt åk.

– Jag var inte så nervös, jag var mest taggad, så jag vet inte varför ...

Med sina blygsamma 117,5 poäng blev Olsson sist i finalen, på 24:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.