Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Diggins resonemang kring varför konditionsidrotter är så hårt drabbat av ätstörningar Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Jessie Diggins om ätstörningsproblematiken: ”Längdskidor lockar personer som har större risk att drabbas”

Publicerad

Ätstörningar, hälsokrav och tillräckligt med återhämtning är en återkommande diskussion inom längdskidor.

Problem som delvis finns på grund av idrottarnas personligheter, enligt Jessie Diggins, som själv varit öppen med sin ätstörningsproblematik.

– Det är idrottare som jobbar väldigt hårt och är intensiva, säger längdstjärnan till SVT Sport.

Hör mer om Diggins resonemang, kring varför konditionsidrotter är så hårt drabbat av ätstörningar, i spelaren ovan.

Ingvild Flugstad Östberg har vid flera tillfällen stängts av från tävling på grund av att hon inte uppfyller det norska landslagets hälsokrav. Avstängd blev även Frida Karlsson 2019 och Charlotte Kalla avslöjade i sin bok att hon jämförde sin vikt med Therese Johaug.

I SVT:s ”Kallprat” var Frida Karlsson inne på att en del av problematiken ligger i att många idrottare ligger nära ett maniskt beteende, och Diggins är inne på samma spår.

– Sporter som längdskidor tenderar att locka personer som har större risk att drabbas av en ätstörning, säger hon och fortsätter:

– Personer som är villiga att pusha sig själv väldigt hårt och som är duktiga på att hantera smärta, som kan ha den här intensiva sidan. Alla dessa delar är riskfaktorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.