Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Anders Byström. Foto: Bildbyrån

Marit Björgen kritiserar Frida Karlsson och Maja Dahqlvists upplägg

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist är två svenska stjärnor som lämnat landslaget.

Istället för landslagsläger spenderar de försäsongen på egen hand.

Det är ett upplägg som den norska legendaren Marit Björgen är kritisk till.

– Framgångsreceptet är att samla laget, säger hon.

I maj kom beskedet att Linn Svahn – och senare också Frida Karlsson och Maja Dahlqvist – skulle bryta sig ur det svenska längdlandslaget för att i stället satsa i egen regi.

Även i Norge finns det stjärnor som inte åker med landslaget under hela försäsongen. Johannes Hösflot Kläbo är just nu på ett nästan månadslångt höghöjdsläger i USA, medan resten av sprintlandslaget är i svenska Torsby.

– Framgångsreceptet är att samla laget. Det är klart att det är krävande om det finns en enda som gör sin egen grej och drar sig ur, medan resten av laget gör sin sak. Det blir svårt att utnyttja de kvalitéerna som Johannes har. Jag förespråker att man är ett lag. Man är på samling, tränar med varandra och utnyttjar varandras styrkor, säger Marit Björgen till den norska tidningen VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.