Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist och Frida Karlsson lämnar landslaget. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar landslaget

Uppdaterad
Publicerad

De svenska storstjärnorna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar landslaget inför VM i Planica.

Anledningen är att de inte kunnat komma överens med förbundet gällande att de vill ha mer tid på hemmaplan i Sverige.

– Det är tråkigt. Vi har haft dörren öppen för Frida och Maja för att hitta en lösning, säger längdchef Lars Öberg till SVT Sport.

De senaste veckorna har förbundet och åkarna förhandlat om nya avtal inför kommande säsongen. De har däremot inte lyckats komma överens då åkarna inte varit nöjda med de ekonomiska aspekterna i avtalet.

Under måndagen meddelade förbundet att två stora profiler inom svensk ländskidåkning väljer att inte ingå i landslagets trupp inför säsongen 2022/23.

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist väljer att satsa i egen regi då de vill ha mer tid på hemmaplan och kunna träna med sina egna team, istället för att vara på läger med landslaget.

– Jag är inte redo att ge bort dagarna som krävs när man åker på läger. Då måste jag släppa lite på min röda tråd. Jag tror att det bästa för mig är att kunna bibehålla den kontinuiteten som jag har med mitt team hela året runt, säger Frida Karlsson och berättar för SVT Sport att hon var beredd att skippa ersättningen helt.

– Vi har minskat på antalet lägerdagar för att skapa flexibilitet för att åkarna ska få tid med sina egna tränare. Vi har ansträngt oss mycket, säger Lars Öberg.

”Finns inga 'hard feelings'”

Öberg menar att en av framgångsfaktorerna bakom att det gått så pass bra på damsidan är de gemensamma lägren där de bästa får träna ihop.

– Framgången på framförallt damsidan är de här gemensamma lägren där de bästa tävlar mot varandra. För majoriteten har det passat, sen är det tråkigt att det inte passar Maja och Frida. Men det respekterar vi och det finns inga ”hard feelings” från vår sida.

Dahlqvist och Karlsson kommer nu träna i egen regi, men är uttagningsbara för Sveriges lag när säsongen drar igång i november. För två veckor sedan meddelande den skadedrabbade sprintstjärnan Linn Svahn att även hon väljer att satsa utanför landslagets regi.

– Vår målsättning är att de bästa i Sverige ska vara med i landslaget. Men de bästa åkarna har varit utanför tidigare, senast Charlotte Kalla som var utanför landslaget i flera år. Men vi kommer att titta på dialogen framåt, vi vill såklart att de bästa ska vara med i landslaget. Men det är en individuell sport och det får man respektera.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Var beredda att avstå ersättning helt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Följande tolv aktiva ingår i landslaget 2022/2023

Damer

Ebba Andersson, Piteå elit SK

Anna Dyvik, IFK Mora SK

Johanna Hagström, Ulricehamns IF

Moa Olsson, Falun Borlänge SK

Emma Ribom, Piteå elit SK

Jonna Sundling, Piteå elit SK

Herrar

Jens Burman, Åsarna IK

Marcus Grate, IFK Umeå

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Anton Persson, Falun Borlänge SK

William Poromaa, Åsarna IK

Oskar Svensson, Falun Borlänge SK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.