Foto: Bildbyrån

Johan Olsson om omdiskuterade beslutet: ”Inga tvivel om att kvinnorna klarar det”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att damerna och herrarna ska åka lika långa distanser har skapat debatt. En debatt som skidikonen Johan Olsson nu ger sig in i.

”Först och främst så förstår jag att majoriteten av åkarna är negativa till det här beslutet”, skriver han på sin Instagram.

Att damerna och herrarna ska åka lika långa distanser i världscupen framöver har rört upp en hel del känslor. Bland annat svarade 88 procent av kvinnorna att de var emot förslaget, enligt en enkät gjord av norska NRK.

Debatten har inte undgått den före detta längdskidåkaren Johan Olsson. På Instagram skriver OS- och VM-guldmedaljören att han först och främst förstår att majoriteten av åkarna är negativa till beslutet.

”Som elitidrottare med din karriär här och nu, med tusentals timmar finslipande för att hitta rätt på de existerande distanserna man åker vill man inte ha några stora förändringar”.

”Klarar denna episka distans”

Johan Olsson fortsätter sedan med att skriva att det på sikt är ett bra och egentligen helt självklart beslut.

”Det finns ingenting som säger att sträckorna inte bör vara lika långa. Och det jag tycker att Fis gjort riktigt bra är att man har anpassat sträckorna i hela programmet. Den stora snackisen har väl varit införandet av femmilen för alla, och det råder inga tvivel om att kvinnorna, där man faktiskt har samma tröskelmängd och träningsvolym som herrarna, kommer att klara av denna episka distans”.

”De som tror att det kommer mista spänningen tror jag inte ett dugg på. I nuläget finns det nästan inget lopp som jag ser fram emot så mycket kommande säsong som första internationella femmilen för kvinnor i Holmenkollen”.

ARKIV: Anders Blomquist positiv till Fis-beslutet om lika distanser (27 maj 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Blomquist positiv till lika distanser i världscupen Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.