Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Ravald och Linn Svahn. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Linn Svahn om att lämna landslaget: ”Blir ganska manisk”

Uppdaterad
Publicerad

Sprintstjärnan Linn Svahn tackar nej till landslagsplatsen och satsar i stället vidare på egen hand.

Ett beslut hon tagit för att optimera sina egna förutsättningar, dels på grund av axelskadan, säger 22-åringen.

– Jag vill göra det här på mitt sätt, berättar Svahn för SVT Sport.

När Linn Svahn, som missade förra säsongen på grund av en envis axelskada, gör återkomst i tävlingsspåren blir det inte som en del av det svenska landslaget.

Svahn har under året som gått kommit fram till att hon får mer ut av att satsa vidare på egen hand, berättar hon.

– Jag har styrt allting helt och hållet själv och jag gillar att ha det egna ansvaret och vara den som är bossen över min satsning, säger hon och fortsätter:

– Jag vill tillbringa mer tid med de jag aktivt valt att ha i min omgivning, min tränare Ola (Ravald) och min co-tränare (Marcus) Bystedt. Jag vill nyttja de förutsättningar som finns på hemmaplan, de är riktigt bra. Jag har skapat ett så bra team, som jag är så stolt över.

”Blir ganska manisk”

22-åringens axelskada är del av beslutet. Hon säger att hon förmodligen inte funderat lika mycket på att ta en egen väg om det inte hade varit för skadan och rollen som tränarna spelat i rehabiliteringen.

– Jag har varit i den situationen att jag behöver ta lite hänsyn till min axel... och jag vill göra det här på mitt sätt. Får jag en idé så vill jag fullfölja den. Den idén får jag ofta för att jag har ett syfte med det. Då blir jag ganska manisk, att verkligen göra det.

”Den får jag inte ta del av”

Svahn är medveten om att hon går miste om en del möjligheter som bara ges inom landslagsverksamheten, men har kommit fram till att det är värt det.

– Vi har ju kanske ett av världens bästa landslag, den sparringen som finns där är otroligt stark. Den får jag inte ta del av på det sättet. Samtidigt har jag fördelen att det finns extremt många bra skidåkare och många av dem som är med i landslaget finns i Östersund, säger hon.

– Och i dagsläget är jag inte i behov av den sparringen som kan fås på landslagssamlingar.

Svahn hävdar att avtalet mellan åkare och förbundet, som kritiserats av många, inte spelat någon roll för hennes beslut.

Det är oklart exakt när Svahn är tillbaka i tävlingssammanhang. Skadan ådrog hon sig i slutet av säsongen 2020-2021 och i september i fjol opererades hon en första gång, för att sedan genomgå ett till ingrepp i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer