Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling och Johanna Hagström. Foto: Bildbyrån

Det är upplagt för svensk dominans i sprintspåren

Uppdaterad
Publicerad

Maiken Caspersen Falla slutar och Anamarija Lampic byter sport till skidskytte.

Men trots att två av deras största konkurrenter försvinner så tror inte de svenska sprintstjärnorna att de kommer att vara överlägsna kommande säsong.

– Det är klart att det är tråkigt att dom slutar, det är två väldigt bra konkurrenter men å andra sidan kommer det upp många bra från andra nationer, säger Johanna Hagström till SVT Sport.

Jonna Sundling dominerade på OS, Maja Dahlqvist vann världscupen och underifrån fylls det på med intressanta talanger som Johanna Hagström och Moa Hansson. Dessutom har vi Frida Karlsson och Linn Svahn som på en bra dag kan slå nästan vem som helst i sprint.

Det ser med andra ord riktigt bra ut för svensk del inför den kommande sprintsäsongen, speciellt med tanke på att stjärnorna Maiken Caspersen Falla (slutar) och Anamarija Lampic (byter till skidskytte) inte kommer till start i år.

– Det är ingenting som jag har reflekterat så mycket över nu, men jag tror att det kommer att komma nya underifrån. Jag är en sån person som inte bryr mig så mycket om andra, jag fokuserar väldigt mycket på mig själv och ibland vet jag inte ens vilka jag står bredvid på startlinjen, min sambo vet typ mer om skidåkarna jag möter än jag gör själv, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

”Många duktiga”

Att de svenska åkarna kan komma att dominera årets säsong är inget Sundling reflekterat över:

– Vi får väl se, vi jobbar ju mot att bli bättre och bättre och snabbare. Det är väldigt många duktiga och att vi svenskor ska dominera är inget man tar för givet när man ställer sig på startlinjen, det kan man inte göra.

Om det skulle vara så ser Johanna Hagström inte det som ett problem efter alla år av norsk dominans.

– Just nu är det ju Norge som dominerar väldigt mycket inom skidsporten så jag tror det bara är bra att det kommer nån som tar över lite, det är väl värre om det blir Norge igen som dominerar ännu mer, säger Hagström.

Lampic tror på svensk dominans

Anamarija Lampic, som alltså lämnar sprintscenen, känner sig säker på att svenskorna kommer att vara fortsatt svårslagna i sprintloppen.

– Linn, Jonna, Maja, Johanna, Emma (Ribom)... det är så många tjejer, så bra svenska tjejer, säger hon till SVT Sport.

Hon fortsätter:

– De är ett så starkt lag, jag ser inte att något annat land kommer att komma upp med ett så starkt lag. Det är riktigt kul att se hur starka de är, säger Lampic.

KLIPP: Landslagschefen om avtalen: ”Ibland tar det ganska lång tid”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson, Frida Karlsson och Jonna Sundling. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.