Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen och Anders Auklands mål för Stina Nilssons satsning. Foto: SVT

Målet för Stina Nilsson: ”Vinna Vasaloppet skulle vara det största”

Uppdaterad
Publicerad

30-åriga Stina Nilsson har åkt två långlopp i år och vann båda.

Något som gjorde att Anders och Jörgen Aukland fick upp ögonen för hennes potential som långloppsåkare.

– Målet är att hon ska utvecklas och vinna skidtävlingar, säger Anders Aukland till SVT Sport.

Vinterns långloppsstarter, Skinnarloppet och Idre-Särnaloppet, gav mersmak för Stina Nilsson och efter segrarna fick landslagsskidskytten – och den flerfaldiga OS- och VM-medaljören i längdskidor – ett sms från Jörgen Aukland.

– Jag hade så himla mycket positiva känslor både före och efter det (loppen reds anm), utan att ens ha tränat alls på att staka. När meddelandet damp ned så blev jag så nyfiken på vad kan jag åstadkomma med att faktiskt öva på stakning, säger Nilsson till SVT Sport.

Ski Classics

Sms:et ledde senare till ett karriärsbyte och ett avtal på två år med Team Ragde Charge.

”Otroligt spännande”

Bröderna Aukland har varit en viktig del i utvecklingen av Ski Classics och ser nu fram emot att hjälpa Stina Nilsson nå nya framgångar.

– Hon är en skidåkare som vi beundrat länge. Hon har en stor potential och att vi får vara med och hjälpa henne är otroligt spännande, säger Anders Aukland.

Teamet var i år trea i lagtävlingen i Ski Classics och tre av herråkarna tog samtliga pallplatserna i mästerskapstotalen. Nilsson ser fram emot det nya träningsupplägget och utmaningarna med långlopp.

– Nivån på tjejerna som stakar är otroligt hög och jag är väldigt ödmjuk inför det, men också väldigt villig att göra ett hårt jobb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stina Nilssons målsättning inför långloppssatsningen. Foto: SVT Johan Nordquist

”Drivs av utveckling”

– Jag ser det inte som att jag byter tillbaka till längdskidor utan jag byter vidare till långlopp, jag byter verkligen framåt och inte tillbaka. Jag drivs väl av utveckling och nyfikenhet. Att kasta mig ut i sånt här och se var jag hamnar.

Vasaloppet är det långsiktiga målet men viktigast nu är att få en fin träningssommar och övergång i sin nya satsning.

Har du någon gång ångrat beslutet att byta till skidskytte?

– Nej för det finns jättemycket fint som jag har fått uppleva de här fyra åren och jag tror mycket på att skapa minnen. Det är ju därför jag gör så här, jag vill skapa minnen som jag kommer vara stolt över och kunna blicka tillbaka på när jag blir äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet