Foto: BILDBYRÅN/FAKSIMIL (Yle)

Niskanen: ”Låt Myllylä vila i frid”

Uppdaterad
Publicerad

Iivo Niskanen hyllade Mika Myllylä efter sitt VM-guld.

Efter den uppmärksammade hyllningen utvecklade Niskanen varför.

– Han har varit min största idol, säger han.

I sprintstafetten i söndags fälldes Iivo Niskanen på sin väg mot VM-guld. I dag tog den finländske stjärnan rejäl revansch med ett monsterlopp på 15 km klassiskt och vann överlägset. I intervjun direkt efteråt valde han något överraskande att hylla Mika Myllylä.

Mika Myllylä tog fem OS- och VM-guld 1997-1999 men åkte fast för epo-dopning vid hemma-VM senast Lahtis arrangerade mästerskap 2001. Han erkände vid en rättgång 2011 att han använde epo under 1990-talet.

Senare samma år hittades Myllylä död i sitt hem endast 41 år gammal.

”Pressen har dödat honom”

På presskonferensen fick Niskanen förklara varför han valde att lyfta Myllylä direkt efter guldet.

– Han har varit en superstjärna i finsk skidåkning. När jag var nio år gammal kollade jag på bilder som jag hade i mitt rum och undrade om jag skulle bli lika bra som honom. Han har varit min största idol, säger han enligt Yle.

Trots att hyllningen höjde ögonbryn i både Sverige och Norge står han på sig:

– Norrmännen kanske måste tänka på sig själva. Det var en annan tid än i dag. Mika Myllylä är inte här längre och pressen har dödat honom så jag tycker att norrmännen och alla andra ska låta honom vila i frid, säger han.

Så sänds skid-VM i Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.