London Marathon genomförs som planerat

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs London Marathon – mindre än en vecka efter bomberna i Boston. En rigorös säkerhetsplan för loppet finns redan – men efter nattens tragedi ses säkerheten över grundligt.

– Vi är djupt bedrövade och chockade över nyheten från Boston. Våra omedelbara tankar är med människorna där och deras familjer. Det är en mycket sorglig dag för friidrott, och för våra vänner och kollegor i maratonlöpning, säger säger Nick Bitel, London Marathons vd, i ett pressmeddelande.

– Vår säkerhetsplan är utvecklad i nära samarbete med Metropolitan Police, vi var i kontakt med dem så snart vi fick nyheterna, fortsätter Bitel.

Bomber vid Boston Marathon 2013

– Vi kommer se över säkerhetsarrangemangen tillsammans med London Marathon, säger polischef Julia Pendry.

Uteblivna avhopp

Bland de svenska deltagarna som ska springa loppet på söndag har avhoppen uteblivit enligt den största researrangören..

– Säkerheten är högre än vanligt och alla är på tårna så rent logiskt sett är det säkrare att åka nu än annars. Sedan förstår vi att folk kan vara rädda och vi försöker lugna dem, Patrik Yderberg, vd på researrangörsföretaget Springtime Travel.

Linda Ljungblom som är reseledare och ska delta i London Marathon är inte orolig.

– Jag tror att det var en engångsföreteelse i Boston så jag tror att London kommer att bli en bra resa för våra resenärer, säger hon.

Chock i London

Londonborna själva är vana vid terrorhot och under bombdåden mot tunnelbanan 2005 dog 52 personer och runt 700 skadades. Nyheten om Boston skapade oro.

–Det var en stor chock. Ingen här förväntade sig att det skulle hända under en maratontävling, säger Ed Lambert som ska springa London marathon på söndag.

Men trots allt har engelsmännens förtroende för myndigheterna ökat efter den framgångsrika säkerhetskampanjen under OS ifjol.

–Bomberna var en överraskning och alla som ska delta på söndag är nog lite oroliga. Men alla vill att det ska bli av, fortsätter han.

”Lita på myndigheterna”

Själv känner han ingen stor oro.

–Man får lita på myndigheterna och polisen som gör en ny stor säkerhetsgenomgång. Förhoppningsvis sker loppet utan att något händer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet