”Har förändrat mitt sätt att springa”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar springer motionslopp – och i de största loppen i Sverige är det kvinnorna som ökar mest. Om tre veckor är det dags för Göteborgsvarvet som i år har rekordmånga startande kvinnor och färre män än i fjol.

Oseedat har besökt en av varvets löparkvällar i Dals Rostock i Mellerud, där motionärerna tränar inför de 21 kilometer långa loppet.

– Står man inne i en industrimiljö och jobbar är det skönt att komma ut för att få luft och träffa kompisar. Det är heliga dagar, säger Mona Johansson.

Om man tittar på statistiken i Sveriges största lopp de senaste fyra åren är trenden tydlig. Gruppen kvinnliga löpare växer mer än den manliga.

Av de 64 000 som sprang Göteborgsvarvet ifjol, var 35,8% kvinnor, vilket betydde 1000 fler kvinnor och 1000 färre män än 2013. I år har andelen kvinnliga löpare kommit upp i 36,1 procent, och tittar man på motionslopp i stort i Sverige, så har antalet anmälningar från kvinnor ökat med 22 procent på fyra år. En av dem som vässar formen inför Göteborgsvarvet 23:e maj är Ebba Utter i Dals Rostock.

– Här tar man ut sig lite mer, hemma springer man lite för bekvämt. När man har kompisar att springa med så pressar man sig lite mer, utan att tänka på det, säger Ebba Utter.

Sven-Åke Wallentin ska springa Göteborgsvarvet för första gången i år. Han är nyfrälst löpare som gick med i Göteborgsvarvets löparkvällar i september 2014.

– Jag tycker det här är görskoj! Jag har aldrig hållit på med löpning förut, det här är i princip första kontakten med idrott på nästan 50 år för mig faktiskt. Jag var väl med i någon pojkmatch i fotboll som 10-åring, sen dröjde det nästan 50 år innan jag började springa igen, berättar Sven-Åke Wallentin. Jag har fått en stor kick och nytändning av detta, det har betytt jättemycket. Man går hela veckan och ser fram emot den här kvällen, säger Sven-Åke med ett strålande glatt leende.

Nästa vecka besöker Oseedats Agnes Windelhed löpargruppen i Dals Rostock på nytt. Då fokuserar tränarna på kostuppladdningen. Du kan även följa några av deltagarnas träning mot Göteborgsvarvet via #oseedat i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.